ECB-chefen Mario Draghi under en utfrågning i EU-parlamentet. Arkivbild.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

ECB-chef försöker lugna orolig bankmarknad

Europeiska centralbankens Mario Draghi menar att euroområdet är bättre skyddat mot kollaps än innan finanskrisen.

Sedan årsskiftet har bankerna i euroländerna förlorat en fjärdedel av sitt aktievärde. Under en utfrågning i EU-parlamentet på måndagen försäkrade Europeiska centralbankens chef Mario Draghi ledamöterna att eurozonen står bättre rustad mot framtida finanskriser än tidigare.

– I euroområdet är situationen i banksektorn väldigt annorlunda nu än 2012. Kanske viktigast av allt har banker i euroländerna påtagligt stärkt sina kapitalbaser, sade Draghi som samtidigt antydde att ECB är redo med fler åtgärder för att öka inflationen och stimulera tillväxten i euroländerna.

– Vi kommer inte tveka att agera, sade centralbankschefen.