Annons

Inrikesminister Anders Ygeman (S) vill att riksdagens ska stödja regeringens nya linje om skärpta regler för bevakning av EU:s yttre gräns.

Bild: Anders Selnes

Hoppa till artikelns andra spalt.

Sverige på väg att svänga i kontroversiell EU-fråga

Riksdagen kan komma att godkänna nya regler som ger andra EU-länder möjlighet att ta över delar av gränsbevakning.

Regeringen har ändrat uppfattning och vill att EU ska kunna agera mot medlemsländer som inte sköter sin del av den gemensamma yttre gränsen. Ny gemensam gräns- och kustbevakningsstyrka ska bildas med möjligheten att operera i ett motvilligt EU-land som har delar av EU:s yttre gräns. Enligt inrikesminister Anders Ygeman (S) har regeringen nu fått riksdagens stöd.

– Jag är mycket glad att samtliga partier i riksdagen har ställt sig bakom och att de har bidragit på ett konstruktiv sätt. I den utsatta situation som EU är i är  det av yttersta vikt att vi klarar att samla oss i Sverige och ha en gemensam ståndpunkt, säger Anders Ygeman på en presskonferens på torsdagen.

Men när Europaportalen kontaktar justitieutskottets ledamöter motsägs bilden. Vänsterpartiets Linda Snecker tar helt avstånd från uppgiften om enighet som inrikesministern förmedlar och säger att hon och hennes parti ingalunda har gett upp sitt motstånd mot vad Linda Snecker kallar för nya super-Frontex. Även Centerpartiets riksdagsledamot Johan Hedin blir förvånad när han hör Ygemans beskrivning av ett enigt utskottsmöte. Enligt Hedin gjordes många inspel till ministern med ganska starka villkor för att riksdagen ska släppa igenom förslaget i EU-nämnden.

–  Om han tolkar det så här har han uppenbarligen för avsikt att tillgodose alla synpunkter som kom med i dag, säger Johan Hedin och tillägger att han inte vill att EU ska kunna ta över bevakningen av EU:s yttre gräns mot det aktuella lands vilja.

I slutet av februari ska medlemsländernas inrikesministrar behandla frågan om nya regler för de yttre gränserna. Det kommer att föregås av ett beslut i riksdagens EU-nämnd. EU:s slutbehandling dröjer sannolikt till juni. Troligtvis kommer gräns- och flyktingfrågorna också upp på nästa veckas toppmöte med stats- och regeringscheferna.