Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Inrikesminister Anders Ygeman (S) vill att riksdagens ska stödja regeringens nya linje om skärpta regler för bevakning av EU:s yttre gräns.

Sverige på väg att svänga i kontroversiell EU-fråga

STOCKHOLM 11 februari 2016 | Svensk enighet motsägs

Riksdagen kan komma att godkänna nya regler som ger andra EU-länder möjlighet att ta över delar av gränsbevakning.

Regeringen har ändrat uppfattning och vill att EU ska kunna agera mot medlemsländer som inte sköter sin del av den gemensamma yttre gränsen. Ny gemensam gräns- och kustbevakningsstyrka ska bildas med möjligheten att operera i ett motvilligt EU-land som har delar av EU:s yttre gräns. Enligt inrikesminister Anders Ygeman (S) har regeringen nu fått riksdagens stöd.

– Jag är mycket glad att samtliga partier i riksdagen har ställt sig bakom och att de har bidragit på ett konstruktiv sätt. I den utsatta situation som EU är i är  det av yttersta vikt att vi klarar att samla oss i Sverige och ha en gemensam ståndpunkt, säger Anders Ygeman på en presskonferens på torsdagen.

Men när Europaportalen kontaktar justitieutskottets ledamöter motsägs bilden. Vänsterpartiets Linda Snecker tar helt avstånd från uppgiften om enighet som inrikesministern förmedlar och säger att hon och hennes parti ingalunda har gett upp sitt motstånd mot vad Linda Snecker kallar för nya super-Frontex. Även Centerpartiets riksdagsledamot Johan Hedin blir förvånad när han hör Ygemans beskrivning av ett enigt utskottsmöte. Enligt Hedin gjordes många inspel till ministern med ganska starka villkor för att riksdagen ska släppa igenom förslaget i EU-nämnden.

–  Om han tolkar det så här har han uppenbarligen för avsikt att tillgodose alla synpunkter som kom med i dag, säger Johan Hedin och tillägger att han inte vill att EU ska kunna ta över bevakningen av EU:s yttre gräns mot det aktuella lands vilja.

I slutet av februari ska medlemsländernas inrikesministrar behandla frågan om nya regler för de yttre gränserna. Det kommer att föregås av ett beslut i riksdagens EU-nämnd. EU:s slutbehandling dröjer sannolikt till juni. Troligtvis kommer gräns- och flyktingfrågorna också upp på nästa veckas toppmöte med stats- och regeringscheferna.

Mer fakta

Administratör Europaportalen
Master
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Mer fakta

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret