Slovakiens socialdemokratiske premiärminister Robert Fico. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-sossar varnar Slovakiens Fico för nationalister

Den socialdemokratiska partigruppen S&D i Europaparlamentet uppmanar den slovakiske premiärministern att inte ta med ett nationalistparti i sin regering.

Vid det slovakiska parlamentsvalet i början av månaden förlorade den slovakiske premiärministern Robert Ficos socialdemokratiska Smer sin majoritet.

I de pågående regeringsförhandlingarna ser Fico ut att nå en överenskommelsen med fyra partier varav ett är Slovakiska nationalistpartiet, SNS.

Gianni Pittella, ordförande för den socialdemokratiska partigruppen S&D i EU-parlamentet oroas för utveckligen i landet.

– Denna politiska väg måste lämnas eftersom den riskerar att stå i strid med progressiva värderingar och principer, sade Pittella i ett uttalande och uppmanar det Europeiska socialdemokratiska paritet PES att diskutera Smers plats i organisationen.

2006 uteslöts Smer ur PES på grund av sitt samarbete med SNS men fick sedermera bli medlem igen.

S&D har även tidigare haft andra invändningar mot premiärminister Ficos politiska val. I september i fjol krävde Pittella att Smer uteslöts ur PES på grund av dess ”motvilja att ta ansvar och visa solidaritet i flyktingkrisen”.

Fico gjorde därefter avbön och hans parti fick vara kvar.