Turkiets premiärminister Ahmet Davutoğlu och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Flyktingtoppmötet: Turkiet ber om mer

Inför dagens EU-toppmöte ställer Turkiet ytterligare krav på medlemsländerna för att minska flyktingströmmarna.

Enligt den tyska förbundskanslern Angela Merkel väntar svåra förhandlingar i Bryssel när EU-ländernas stats- och regeringschefer i dag måndag träffar den turkiske premiärministern Ahmet Davutoğlu för att diskutera flyktingkrisen.

– Det blir enligt mig ett av de viktigare [EU-mötena], säger Merkel på väg in på mötet.

– Hela vår kontinents framtid står på spel, säger premiärminister Davutoğlu som menar att krisen visar hur viktigt Turkiet är för EU och vice versa.

– Turkiet är redo att samarbeta med EU och även bli medlem i EU, säger han och tilläger att han tror att detta möte blir en positiv vändpunkt i relationerna mellan de båda.

I november i fjol enades EU och Turkiet om en plan som går ut på att landet i utbyte mot bland annat motsvarande 28 miljarder kronor och en nystart på medlemskapsförhandlingarna ska begränsa antalet migranter som tar sig genom Turkiet mot EU.

Men än så länge har migrantströmmarna inte minskat tillräckligt enligt EU.

Inför mötet har dock Turkiet enligt Financial Times ställt ytterligare krav på EU för att genomföra det man lovat. Turkiet ska kräva mer pengar och att förhandlingarna om medlemskap ska skyndas på. Landet vill dessutom ha full visumliberalisering för sina medborgare.

I ett utkast till ståndpunkt för EU-toppmötet står att migrantströmmar ”längs västrabalkanrutten håller på att upphöra: rutten är nu stängd”.

Men enligt uppgift står inte Tysklands förbundskansler Angela Merkel bakom den sista delen: att rutten är stängd. Inte eller EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker ska hålla med om skrivningen.

EU-ledarna väntas under mötet även uppmana Turkiet att ta emot fler migranter som inte har asylskäl i EU-länderna. I förra veckan avvisades drygt 300 sådana migranter från Grekland till Turkiet.