Annons

Turkiets premiärminister Ahmet Davutoğlu och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk efter måndagen möte.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

”Genombrott” i flyktingkrisen: Migranter ska skickas tillbaka till Turkiet

EU och Turkiet har enats om principerna för att hantera flyktingkrisen. De migranter som tar sig till Grekland ska skickas tillbaka till Turkiet.

Efter tolv timmars förhandlande på tisdagen kallade både den tyska förbundskanslern Angela Merkel och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk den preliminära uppgörelsen med Turkiet ett genombrott. Detta trots att den ännu inte är klar och åter ska behandlas vid nästa veckas ordinarie EU-toppmöte i Bryssel.

Den preliminära överenskommelsen går ut på att Turkiet lovar att ta tillbaka alla migranter som anländer till de grekiska öarna. Istället ska EU-länderna ta emot syrier som är i behov av internationellt skydd direkt från Turkiet. Principen är en-mot-en – för varje syrier som skickas tillbaka ska EU-länderna ta emot en syrier med asylskäl.

Migranterna ska enligt statsminister Stefan Löfven (S) och EU-kommissionen först få en individuell asylprövning.

Samtidigt ska förhandlingarna om att ge de 75 miljoner turkarna rätt att resa i EU utan visum påskyndas. Innan juli ska visumliberaliseringen vara på plats.

Även arbetet med att öppna nya förhandlingskapitel i medlemskapsförhandlingarna ska skyndas på. Det finns dessutom ett löfte om att bidra med ännu per pengar än de 28 miljarder kronor som redan öronmärkts för att hjälpa flyktingar som befinner sig i Turkiet.

– En win-win för båda, kallade Stefan Löfven överenskommelsen.

William Spindler, talesperson för FN:s flyktingorgan UNHCR är "oroade för vissa delar i förslaget".

– Vid första påseendet av det till synes överenskomna är vi oroade för de åtgärder som involverar ett allmänt återsändande av alla individer från ett land till ett annat utan att tillräckligt ha redogjort för flyktingskydd så att internationella åtagande hålls, sade Spindler i ett uttalande på tisdagen.

EU-kommissionen lovar dock att det färdiga avtalet kommer att ligga i linje med internationell rätt.

– Detaljerna som ska hamras fram till EU-toppmötet i mars kommer självklart att ligga i linje med både europeisk och internationell rätt, säger EU-kommissionens talesperson Alexander Winterstein.

Den turkiske premiärministern Ahmet Davutoğlu såg måndagens möte som en nystart för förberedelser av Turkiets framtida EU-medlemskap.

– Med dessa nya förslag ska vi rädda flyktingar, avskräcka dem som utnyttjar situationen och finna en ny era i relationerna mellan EU och Turkiet, sade Ahmet Davutoğlu.

Turkiet hade tidigare på dagen presenterat ett eget förslag för Tyskland och EU:s nuvarande ordförandeland Nederländerna. Detta trots att rådsordförande Donald Tusk tillbringat de senaste veckorna med att förhandla med Turkiet och de andra länderna längs migrantrutten på västra Balkan. Stefan Löfven dömer ut sättet som det turkiska förslaget lades fram på.

– Det är ingen lyckad arbetsmetod att få ett förslag vid sittande bord att ta ställning till samma dag, sade Löfven.

Fram till att stats- och regeringscheferna träffas i Bryssel för nästa veckas ordinarie  EU-toppmöte ska Donald Tusk mejsla fram detaljerna i överenskommelsen.