Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Kommissionsordförande Jean-Claude Juncker, rådsordförande Donald Tusk, Nederländernas premiärminister Mark Rutte vid fredagens frukostmöte med Turkiets premiärminister Ahmet Davutoğlu.

Hemlighetsfullt EU-toppmöte

BRYSSEL 18 mars 2016 | Löfven: Mycket står på spel

EU-ledarna har enats om förhandlingsposition men håller hand för mun inför fredagens samtal med Turkiet.

EU-ländernas stats- och regeringschefer enades på torsdagen, toppmötets första dag, om en gemensam ståndpunkt i den plan som i stora drag går ut på att alla flyktingar som tar sig till Grekland ska skickas tillbaka till Turkiet.

– EU har enats om en position under kvällen. Samtalen fortsätter [i dag fredag] vilket innebär att jag inte kommer kunna säga så mycket mer om det, sade statsminister Stefan Löfven (S) natten till fredag.

För ovanlighetens skull höll få stats- och regeringschefer de brukliga presskonferenserna efter första mötesdagen. Syftet är att hålla förhandlingspositionen hemlig.

Innehållet i planen har varit mycket kontroversiellt och både EU-ledare och organisationer som FN har ifrågasatt lagligheten att skicka tillbaka migranter till Turkiet.

Enligt både Löfven och Tysklands förbundskansler Angela Merkel fanns det bland ledarna en god bredvillighet att nå en uppgörelse.

Ledarna gav Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och det nuvarande ordförandelandet Nederländernas premiärminister Mark Rutte mandat att i dag fredag inleda förhandlingar med Turkiets premiärminister Ahmet Davutoğlu.

– Vi är på rätt väg men ännu inte framme. Jag kan inte garantera ett lyckligt utfall, sade Frankrikes president François Hollande på torsdagskvällen.

Halv åtta i morse inleddes samtalen i mötesbyggnaden i Bryssel.

– Jag är säker, jag hoppas, att vi når våra mål att hjälpa alla flyktingar såväl som att fördjupa relationen mellan EU och Turkiet, sade Davutoğlu på väg in på mötet och tillade att flyktingar är ”inget man köpslår om utan en fråga om humanitära värderingar”.

 fredag eftermiddag informeras stats- och regeringscheferna om hur förhandlingarna går.

Stats- och regeringscheferna diskuterade även stöd till Grekland för att landet ska kunna skicka tillbaka flyktingarna till Turkiet. Enligt statsminister Stefan Löfven kan det komma att krävas 1 500 poliser. Han sade samtidigt att Sverige står redo att bidra med exempelvis personal, fartyg och flygplan vid behov.

Flera ledare underströk efter mötet att det kan bli svårt att i praktiken genomföra planen. Greklands asylsystem dömdes ut redan 2011 av Europadomstolen.

– Det är väldigt svåra logistikfrågor, sade Löfven som dock menar att ett avtal med Turkiet skulle vara ett stort kliv framåt.

– Det skulle kunna bli det första steget mot ett mer hållbart system för lagliga vägar in i EU. Det är mycket som står på spel, sade Löfven.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret