Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Statsminister Stefan Löfvens (S) regering mer än halverar sin prioriteringar inom EU-politiken för 2016.

Regeringen halverar sitt EU-program

STOCKHOLM 21 mars 2016 | Från 74 till 28 att-göra-punkter

En fråga överskuggar alla andra i regeringens EU-prioriteringar för 2016.

I dag måndag presenterar regeringen årets politiska prioriteringar på EU-området. Jämfört med förra året mer än halveras prioriteringarna och antalet att-göra-punkter minskas från 74 till 28.  

Att det skulle vara ett tecken på minskad politisk ambition håller regeringen dock inte med om.

–  Vi vill göra det ännu tydligare vad som är det viktigaste. Ska man ha ett prioriteringsdokument så ska det inte vara så himla många sidor, säger statsministerns statssekreterare Hans Dahlgren (S) till Europaportalen.

Prioriteringarna kretsar kring flyktingfrågan, säkerhetspolitik, ett socialt Europa, handel samt miljö- och energipolitik. För ett år sedan nämndes knappt flyktingpolitiken, nu har den blivit den viktigaste.

– Europeiska unionens möjlighet att hantera flyktingfrågan är helt avgörande för unionens framtid och blir därmed den allra viktigaste just nu. Om vi inte klarar det bättre än 2015 så kommer unionens möjligheter att hantera andra utmaningar att påverkas på ett väldigt negativt sätt befarar jag, säger Hans Dahlgren.

Regeringens EU-prioriteringar syftar främst till att få regeringsdepartementen att gå i viss riktning och inte minst som ett rättesnöre för de svenska diplomater som jobbar i olika EU-sammanhang.

Mer fakta

Administratör Europaportalen
Master
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret