Statsminister Stefan Löfvens (S) regering mer än halverar sin prioriteringar inom EU-politiken för 2016.

Bild: Anders Selnes

Hoppa till artikelns andra spalt.

Regeringen halverar sitt EU-program

En fråga överskuggar alla andra i regeringens EU-prioriteringar för 2016.

I dag måndag presenterar regeringen årets politiska prioriteringar på EU-området. Jämfört med förra året mer än halveras prioriteringarna och antalet att-göra-punkter minskas från 74 till 28.  

Att det skulle vara ett tecken på minskad politisk ambition håller regeringen dock inte med om.

–  Vi vill göra det ännu tydligare vad som är det viktigaste. Ska man ha ett prioriteringsdokument så ska det inte vara så himla många sidor, säger statsministerns statssekreterare Hans Dahlgren (S) till Europaportalen.

Prioriteringarna kretsar kring flyktingfrågan, säkerhetspolitik, ett socialt Europa, handel samt miljö- och energipolitik. För ett år sedan nämndes knappt flyktingpolitiken, nu har den blivit den viktigaste.

– Europeiska unionens möjlighet att hantera flyktingfrågan är helt avgörande för unionens framtid och blir därmed den allra viktigaste just nu. Om vi inte klarar det bättre än 2015 så kommer unionens möjligheter att hantera andra utmaningar att påverkas på ett väldigt negativt sätt befarar jag, säger Hans Dahlgren.

Regeringens EU-prioriteringar syftar främst till att få regeringsdepartementen att gå i viss riktning och inte minst som ett rättesnöre för de svenska diplomater som jobbar i olika EU-sammanhang.