Statsminister Stefan Löfven (S) i riksdagens EU-nämnd. Arkivbild.

Bild: Anders Selnes

Hoppa till artikelns andra spalt.

Sverige ger upp flyktingplatser till Turkiet

Sverige får inte omflytta asylsökande till andra EU-länder. – Inte optimalt men regeringen kommer inte motsätta sig detta, säger statsminister Stefan Löfven.

I december gav EU-kommissionen tydliga signaler om att det svenska flyktingmottagandet skulle avlastas genom att ett större antal asylsökande skulle flyttas till andra EU-länder.  I går bytte kommissionen fot och föreslog att den möjligheten i stället ges till Turkiet.

– Det är inte optimalt för Sverige. Men det viktigaste nu enligt min bedömning är att få stopp på människosmugglingen in i Europa. Så vi kommer inte att motsätta oss detta. Det är en pragmatisk hållning som tjänar Sverige väl, säger statsminister Stefan Löfven (S) på torsdag morgon när han mötte EU-nämnden och fick riksdagens stöd att släppa de svenska anspråken inför dagens EU-toppmöte i Bryssel.

De omflyttningsplatser som Sverige hade begärt läggs till en annan pott som totalt ger 72 000 omflyttningsplatser för syriska flyktingar från Turkiet till EU fram till och med 2017. Om eller när dessa platser är förbrukade krävs en ny förhandling om EU ska ta emot fler flyktingar eller inte.

Debatten i nämnden kom även att kretsa kring huruvida internationell rätt ska gälla för de asylsökande som anländer till Grekland från Turkiet.

– Det är inget vackert avtal som vi har framför oss. Det bygger på att EU låter Turkiet agera gränspolis och att man de facto ser Turkiet som ett säkert land för människor på flykt och det vet vi allihop att det är inte Turkiet, säger vänsterledaren Jonas Sjöstedt. Han påpekar att internationell rätt inte nämns i förslaget till toppmötes beslut utan att det har formulerats om till internationell standard, vilket enligt Sjöstedt är “mycket illa”.

– Det är ingen speciellt vacker verklighet vi har heller, kontrar statsministern och forsatter: Vi har en jättesvår situation att hantera och en grym situation för många människor som befinner sig i ett eländigt läge. Vi får ge och ta men Sverige har nytta av det och EU har nytta av det, säger Stefan Löfven. Enligt honom så räcker det att EU-ledarna i förra veckan uttalade sig om vikten av internationell rätt när det gäller en flyktinguppgörelse med Turkiet.

Röda Korset befarar att EU:s avtal med Turkiet kommer att stänga vägen för många icke-syrier att söka asyl i EU.

Vi är djupt oroade. I praktiken innebär förslaget att till exempel syrier, irakier, eritreaner och afghaner som flyr sina hemländer inte har möjlighet att få skydd i enlighet med FN:s Flyktingkonvention, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare för svenska Röda Korset, i ett uttalande.