Hoppa till artikelns andra spalt.

Sverige oroas efter tyska val

Helgens tyska delstatsval delar landet och tolkas som kritik mot förbundskansler Angela Merkels flyktingpolitik.

De tre delstatsvalen i Tyskland ses som ett stort nederlag för förbundskansler Angela Merkels parti, kristdemokratiska CDU, och hennes flyktingpolitik.

Partiet tappade i alla tre delstater jämfört med de förra delstatsvalen 2011. Istället gick det högerpopulistiska partiet Alternative für Deutschland, AfD, starkt fram.

– Här och nu börjar en ny epok i förbundsrepubliken. Aldrig har en förbundskansler tillfogat så svåra skador på detta land som [Angela Merkel], sade Björn Höcke, regionalledare för AfD som bildades för bara tre år sedan, rapporterar Der Spiegel.

Utrikesminister Margot Wallström (S) tror att resultatet kommer att påverka förbundskansler Angela Merkels förmåga att driva asylfrågor på EU-nivå.

– Det bådar inte gott för EU-samarbetet. Det kommer bli svårare för Tyskland att hålla en linje med generös migrationspolitik, säger Wallström på måndagen.

I östtyska Sachsen-Anhalt med drygt två miljoner invånare fick AfD närmare en fjärdedel av rösterna och blir näst största parti. Alla partier tappade röster jämfört med det förra delstatsvalet förutom liberala FDP.

Även i de mer folkrika västtyska delstaterna Baden-Württemberg med 10,5 miljoner invånare och Rheinland-Pfalz med fyra miljoner invårare tog sig AfD in i parlamenten med 15 respektive närmare 13 procent av rösterna.

Men samtidigt som EU- och invandringskritiska AfD går starkt framåt ökade stödet i Baden-Württemberg för både de gröna och FDP. Partierna stödjer Angela Merkels flyktingvänlig politik. De gröna blev dessutom största parti i delstaten.

Nästa år är det nationellt parlamentsval i Tyskland.