Konkurrenskommissionär Margrethe Vestager leder även andra granskningar av Google. Arkivbild.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Google misstänks bryta mot EU:s antitrustlagar

EU-kommissionen kräver att Google förklarar sig.

Efter ett års utredande presenterade på onsdagen EU-kommissionen en preliminär bedömning av hur sökjätten Google hanterar sin dominerande ställning på marknaden för operativsystem för mobiler.

– Utifrån vår utredning hittills drar vi slutsatsen att Googles agerande leder till att konsumenterna nekas tillgång till ett större utbud av mobilappar och -tjänster och hindrar andra aktörers innovation, vilket strider mot EU:s antitrustregler, sade EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager på onsdagen.

Det handlar om operativsystemet Android som är installerat på fyra av fem smarta mobiltelefoner. Kommissionen invänder bland annat mot att sökappen Google search och webbläsaren Chrome förinstalleras som förvald eller enda söktjänst i operativsystemet. Tillverkare förhindras dessutom att sälja mobiler med andra operativsystem som bygger på Android trots att detta är så kallad öppen källkod.

Google utreds även för att missbruka sin dominerande ställning när det gäller att systematiskt gynna sökresultat från sin egen prisjämförelsetjänst framför konkurrerande tjänster.

– Vi fortsätter även kolla på Googles uppförande gällande andra specialiserade sökningar såväl som frågor om kopiering av tredjepartsinnehåll och reklam, säger Vestager.

Google har nu tolv veckor på sig att svara på kommissionens invändningar.