Den makedonske presidenten Gjorge Ivanov beskylls för att skydda allierade i en omfattande avlyssningsskadal. Arkivbild.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Kommissionen allvarligt bekymrad över Makedonien

EU-kommissionen är mycket bekymrad över situationen i Makedonien efter att presidenten gett amnesti till en stor grupp korruptionsmisstänkta i en avlyssningsskandal.

Den makedonske presidenten Gjorge Ivanov har gett amnesti till över femtio politiker, affärsmän och domare och lagt ned undersökningar om korruptionsanklagelser. På torsdagen fortsatte demonstrationerna mot presidenten när tusentals personer krävde hans avgång. Tidigare i veckan attackerades presidentens kontor och länsades.

Makedonien är ett kandidatland till EU och EU-kommissionen ser mycket allvarligt på situationen i landet.

– Vi är allvarligt bekymrade över president Ivanovs beslut att benåda ett stort antal tjänstemän och politiker som står inför en brottsutredning. Detta beslut riskerar att skapa ett klimat med straffrihet och underminerar rättssäkerheten och år av ansträngningar inom landet, sade EU-kommissionen utrikestalesperson Maja Kocijančič på tordagen.

I fjol framkom det att dåvarande premiärminister Nikola Gruevski låtit avlyssna runt tjugo tusen personer, bland annat journalister och politiska motståndare. I härvan har flera misstänkta korruptionsfall framkommit och bland annat att Nikola Gruevski, en av dem som nu fått amnesti, ska ha köpt röster via falska identiteter.

Även grannlandet Bulgariens premiärminister Bojko Borisov oroas över händelseutvecklingen.

– Enligt mig kommer Makedonien att destabiliseras permanent, sade Borisov som även tvivlar på att den inplanerade nyvalet 5 juni kommer att äga rum. Det rapporterar Novinite.