Annons

Storbritanniens inrikesminister Theresa May spekuleras vara intresserad av att ta över konservativa Tory efter David Cameron. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ledande brittisk minister: Vi måste lämna Europakonventionen

Storbritanniens inrikesminister Theresa May vill lämna Europakonventionen som upprätthåller grundläggande mänskliga rättigheter i Europa. Amnesty menar att detta är musik i öronen på Kreml.

Inrikesminister Theresa May har länge figurerat som en tänkbar efterträdare till premiärminister David Cameron. Under ett tal på måndagen ställde hon sig bakom Camerons linje att Storbritannien ska vara kvar i EU. Till skillnad från honom anser hon dock att landet borde lämna Europakonventionen och Europadomstolen som ser till att regelverket efterlevs.

– Om vi vill reformera mänskliga rättigheter i detta land är det inte EU vi bör lämna utan Europakonventionen och dess rättskipning, sade Theresa May.

Hon menar att Europakonventionen, som innehåller skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna och inbegriper de 47 medlemsländerna i Europarådet, ”bakbinder parlamentets händer”.

– [Den] gör oss mindre säkra genom att hindra utvisningen av farliga utlänningar, sade hon och pekade på exemplet med den dömde terroristern Abu Hamza al-Masri vars utvisning till USA först stoppades av Europadomstolen med motiveringen att han riskerade tortyr.

Socialdemokratiska oppositionspartiet Labours talesperson i justitiefrågor, Charles Falconer, kallar Mays utspel för ”okunnigt, inskränkt och felriktat”.

– Okunnigt eftersom man måste vara medlem i Europakonventionen för att vara medlem i EU. Inskränkt eftersom det måste finnas en yttre källa som avgör för en regering vad mänskliga rättigheter är. Missriktat eftersom det kommer skada Storbritanniens ställning som ett land som spelar efter reglerna och reser runt i världen och säger att vi måste följa mänskliga rättigheter, sade Falconer.

Mänskligarättighetsorganisationen Amnesty menar att förslaget är ett direkt slag mot själva arkitekturen för internationellt skydd.

– Konventionen har gjort så mycket för rätten till fri press, homosexuella, kvinnor, personer med funktionsnedsättningar och andra vanliga människor här och i hela Europa, sade Rachel Logan, rättsexpert på Amnesty i en kommentar.

Det är inte första gången konservativa ministrar attackerar Europadomstolen. I oktober 2014 lade den dåvarande brittiske justitieministern Chris Grayling fram ett förslag om att landets parlament ska kunna köra över beslut från Europadomstolen. I juni i fjol hotade premiärminister David Cameron med att lämna Europakonventionen om Storbritanniens parlament inte får vetorätt över dess domar.

Förra sommaren slog författningsdomstolen i Ryssland, som också undertecknat Europakonventionen, fast att landet inte längre behöver lyda Europadomstolens domar. Författningsdomstolen motiverade sitt beslut med hänvisning till att bland annat Storbritannien tidigare struntat i att följa domslut.

– Denna absurda dans där olika ministrar hotar att lämna [konventionen] medan andra avfärdar den, spelar direkt i händerna på diktatorer. Det är musik i Kremls öron, sade Amnestys Rachel Logan.

Storbritannien var drivande vid skapandet av Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna och var det första landet att underteckna den 1951.