I princip alla migranter som kommit till Grekland ska skickas tillbaka till Turkiet. Arkivbild

I princip alla migranter som kommit till Grekland ska skickas tillbaka till Turkiet. Arkivbild

Migranter återsänds till Turkiet

De första båtarna har lämnat Grekland för att transportera tillbaka migranter till Turkiet. Samtidigt börjar EU-länder ta emot syriska flyktingar från Turkiet.

Tidigt på måndagsmorgonen lämnade ett fartyg den grekiska ön Lesbos med 136 migranter för att skickas tillbaka till Turkiet, enligt Die Zeit. De allra flesta är migranter från Pakistan och Bangladesh som inte ska ha ansökt om asyl i Grekland.

Det är de första migranter som sänds tillbaka inom EU:s avtal med Turkiet. Under måndagen väntas mellan 400 och 500 personer skickas tillbaka.

För varje syrier som skickas tillbaka till Turkiet ska EU-länderna enligt avtalet ta emot en syrisk flykting från Turkiet. Ännu har inga syrier skickats tillbaka, bland annat beroende på att Turkiets nuvarande lagstiftning inte gör att detta är i linje med internationell rätt. Men EU-länderna har redan börjat ta emot syriska flyktingar från Grekland. Tyskland tar på måndagen emot 32 syrier och Finland elva.

Så sent som i förra veckan riktade FN:s flyktingorgan UNHCR kritik mot förberedelserna av avvisningarna, att de inte uppfyllde internationella regler. Men EU-kommissionen hävdar på måndagen att alla formella krav är uppfyllda.

– Turkiet och Grekland genomför avtalet enligt lagen säger EU-kommissionens talesperson Margaritis Schinas.

Turkiet har dock ännu inte ändrat sin lagstiftning för att ta tillbaka migranter som söker asyl i Grekland men som ska anses vara säkra i Turkiet. Än så länge kan alltså endast migranter som inte söker asyl I Grekland skickas tillbaka.

EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos besöker på måndagen Ankara för att övervaka att lagstiftningen kommer på plats.

I nuläget väntar runt 6 000 migranter på att avvisas från Grekland till Turkiet. Enligt den turkiske inrikesministern Efkan Ala kommer alla icke-syrier att deporteras från landet medan syrier ska skickas till flyktingläger i väntas på att eventuellt få asyl i något EU-land, rapporterar BBC.

Av de närmare 2 400 experter, domare och säkerhetspersonal som EU:s gränsbyrå Frontex och migrationsbyrå Easo begärt från medlemsländerna har knapp 1 200 utlovats.

Sedan EU:s avtal med Turkiet som trädde i kraft 20 mars har i genomsnitt 400 migranter ankommit Grekland per dag.

Sammanlagt ska medlemsländerna ta emot högst 72 000 syrier, detta är dock frivilligt. Enligt officiella uppgifter finns 2,7 miljoner flyktingar i Turkiet.