Hoppa till artikelns andra spalt.

Minskad pressfrihet – ”europeiska modellen hotad”

Polen störtdyker men även Sverige tappar när pressfriheten i världen rankas.

”Resultatet är nedslående” slår organisationen Reportrar utan gränser fast i årets sammanställning av pressfriheten i världen.

– Europa är fortfarande bäst i klassen, men betyget sjunker kraftigt för vissa länder, vilket är skäl till oro. Utvecklingen i Polen, liksom den europeiska kohandeln med Turkiet, måste tas på allvar, sade Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser, i ett uttalande.

Polen störtdyker i rankingen från en 18:e plats i världen till plats 47, det är den klart största förändringen i Europa under det senaste året. Reportrar utan gränser pekar på en ny lag som tillåter regeringen att anställa och avskeda ledningen för public service-media och det uttalade målet att all media ska ägas av polacker som orsaker till tappet.

Även Sverige halkar i rankingen, från en femte till åttonde plats, strax efter Costa Rica och Schweiz. Orsaken till fallet i Sverige är enligt organisationen dödshot mot journalister.

Reportrar utan gränser lyfter fram en rad förklaringar till att situationen för pressfriheten i Europa minskar: åtgärder som vidtagits efter terrorattacker, ökad övervakning, intressekonflikter och stater som ökar kontrollen över både statlig och privat media.

”Allt sammantaget verkar den kontinent där pressfrihet respekteras mest vara på väg utför”, heter det i rapporten.

Störst pressfrihet i världen har Finland, en position som landet haft sedan 2010. På en ljusa sidan märks Ukraina där det under det senaste året skett den största förbättringen. Landet klättrar 22 platser i rankingen, mycket tack vare minskade stridigheter och reformer.

Noterbart är att Bulgarien enligt rapporten har sämst pressfrihet i EU och att bara i Makedonien, Ryssland, Vitryssland och Azerbajdzjan är situationen värre i Europa.