Annons

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Ukrainas president Petro Porosjenko. Arkivbild.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ukrainare ska få resa visumfritt i EU

EU-länderna och Europaparlamentet måste nu godkänna att ukrainare får resa in i Schengen utan visum.

EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos meddelade på onsdagen att kommissionen anser att Ukraina har uppfyllt alla krav för att få resa visumfritt i Schengen.

– Vårt beslut är ett erkännande av de ansträngningar som den ukrainska regeringen gjort för att möta alla krav och uppnått långtgående och svåra reformer på inrikes- och justitiesområdet, säger Avramopoulos.

Förslaget att ge ukrainarna visumfrihet skickas nu till EU-parlamentet och medlemsländerna för godkännande.

– Jag hoppas innerligen att visumfritt resande till EU för ukrainska medborgare kommer bli verklighet mycket snart, säger migrationskommissionären och tillägger att det kan röra sig om veckor.

Det räcker att en kvalificerad majoritet av medlemsländerna i ministerrådet och en majoritet i EU-parlamentet röstar för förslaget för att det ska bli verklighet.

Visumfriheten omfattar endas ukrainare som har pass med biometrisk information som fingeravtryck och gäller inresor i högst 90 dagar. De länder som avses är de 28 medlemsländerna förutom Storbritannien och Irland men inklusive Schengenländerna Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz.

Samtalen om att erbjuda Ukraina visumfrihet inleddes redan 2008.