Runt 450 migranter har hittills skickats tillbaka från Grekland till Turkiet. Arkivbild.

Runt 450 migranter har hittills skickats tillbaka från Grekland till Turkiet. Arkivbild.

Bild: CAFOD

Grekiska domstolar hindrar deportation av flyktingar

Flera syriska asylsökande som överklagat beslut om att skickas tillbaka till Turkiet från Grekland har fått rätt att stanna.

Enligt EU:s flyktingavtal med Turkiet från mars i år ska alla migranter som tar sig till Grekland skickas tillbaka till Turkiet. Enligt FN:s flyktingkonvention har dock alla migranter rätt till individuell prövning och att kunna överklaga asylbeslut. Men grekiska domare gör, tvärtemot EU-kommissionen, bedömningen att Turkiet inte är tillräckligt säkert för flyktingar att skickas tillbaka till.

–  I fyra-fem fall där en grupp asylsökande överklagat har appelationsdomstol bedömts att Turkiet inte är ett säkert land, sade grekiske migrationsministern Ioannis Mouzalas till nederländska Nieuwsuur.

Ministern menar att detta vore ett dåligt tecken för landet och för möjligheten att skicka tillbaka flyktingar till Turkiet.

– Detta kan försätta Grekland i en mycket svår situation. Men så ser lagen ut, sade Ioannis Mouzalas.

Enligt Nieuwsuur har inte en enda syrier ännu skickats tillbaka till Turkiet mot sin vilja.

En av Greklands främsta asyladvokater, Gianna Kourtovik, menar att appelationsdomstolarna utsätts för tryck för att de ska bedöma Turkiet som ett säkert land men att dessa kan bli svår att övertyga.

– De grekiska tjänstemän som behandlar dessa frågor arbetade tidigare för människorättsorganisationer. Hittills har de gjort sitt yttersta för att skydda folk från att skickas tillbaka till Turkiet, sade Kourtovik till Nieuwsuur.

Sedan 20 mars, då EU:s flyktingavtal med Turkiet började gälla, har runt 450 migranter skickats tillbaka till Turkiet. Det rör sig om personer som valt att inte ansöka om asyl i Grekland.