Medieuppgifter: EU tar fram alternativ till turkiskt flyktingavtal

Risken för att Turkiet river upp flyktingavtalet med EU gör att en plan B förbereds. Men EU-kommissionen avvisar uppgifterna.

I förra veckan meddelade premiärminister Ahmet Davutoğlu att han inte ställer upp för omval. Premiärministern var den som förhandlade fram det flyktingavtal med EU som är orsaken till att antalet migranter som kommer till Grekland drastiskt minskat.

Oron växer i Bryssel för att president Recep Tayyip Erdoğan ska ställa ännu större krav på EU för att hålla sin del av avtalet – ta tillbaka asylsökande från Grekland. Presidenten har flera gånger hotat med att riva upp avtalet om Turkiet inte får visumfrihet till EU-länderna.

Enligt tyska tidningen Bild förbereds därför en plan B. Med hänvisning till en ”EU-minister” skriver tidningen att migranter och flyktingar ska hållas kvar på de grekiska öarna. De ska stoppas från att ta sig till det grekiska fastlandet. De som inte har rätt till internationellt skydd ska skickas direkt tillbaka till sina hemländer.

De motsvarande 56 miljarder kronorna som EU lovat Turkiet för att ta hand om de migranter som befinner sig i landet ska dessutom inte betalas ut. Istället ska de kanaliseras till de grekiska insatserna som behövs för att hantera en eventuell ny flyktingström.

Men på tisdagen avvisade EU-kommissionen uppgifterna att man letar alternativ.

– Det finns ingen plan B. Vi har en en plan A som vi arbetar vidare med, säger EU-kommissionens talesperson Alexander Winterstein.