EU- och handelsministern Ann Linde vill ha en fördjupad diskussion om EU:s framtid.

Bild: Anders Selnes

Hoppa till artikelns andra spalt.

Nya EU-ministern: Europa måste ta en djup diskussion

Ann Linde, Sveriges nya EU- och handelsminister, är bekymrad över den politiska utvecklingen i EU.

På onsdagen ombildade statsminister Stefan Löfven (S) sin regeringen med flera nya ministrar däribland fick statsekreterare  Ann Linde (S) uppdraget som EU- och handelsminister.

– Det finns en ökad diskussion inom EU om EU:s roll och EU:s framtid men också om Sveriges förhållande till EU. I den diskussionen menar jag att det rätt att tillsätta en EU-minister som får specifikt ägna sig åt det, säger statsminister Stefan Löfven på en fullsatt presskonferens i regeringskansliet.

Han spar inte på orden när han målar upp den nya ministerns förtjänster: Att Ann Linde är en av socialdemokratins mest skickliga internationella aktörer de senaste 20 åren och inte minst en av de hårdast arbetande.

– Det är många internationella ledare som vet vem Ann Linde är. Det spelar ingen roll var i världen jag befinner mig så är det många som vill skicka en hälsning till Ann Linde, säger Stefan Löfven.

Europaportalen fick en kort pratstund med EU- och handelsminister Ann Linde.

Hur vill du beskriva dagens Europa?

– Just nu är det väldigt stora utmaningar. EU står inför en avgörande tid i sitt varande. Det beror på att det är så polariserat och att länder drar åt olika håll, säger Ann Linde. Som exempel nämner ministern att några EU-länder vägrar att ta emot flyktingar trots ett gemensamt beslut att göra det.

Hur ser du på det?

– Så kan vi inte ha det. Man måste ha en djup diskussion inom EU. Dels hur man följer fattade beslut och dels om vad EU ska göra, säger Linde.

Varför behövs det en EU-minister nu?

– Därför att EU-samarbete har utvecklat sig i fel riktning. Vi måste ta ännu större plats i den diskussionen och bli väldigt mycket mer närvarande där, säger Ann Linde.

Vilka kommer att vara dina specifika uppgifter som EU-minister?

– Jag kommer att ta del i framtidsdebatten. Men också de frågor som vi prioriterar i EU som ett socialt Europa med jobb och tillväxt, klimatfrågor, flyktingfrågorna och fred och säkerhet.

Vad är det bästa med EU?

– Samarbetet mellan länderna dels för freden och dels för frihandeln. Jag vet att folk tycker att det med freden är floskler men fortfarande, efter alla dessa år, tycker jag freden är det viktigaste.

Vad är det sämsta med EU?

– Byråkratin, jag har jobbat i Bryssel.