EU-kommissionärer Frans Timmermans och Federica Mogherini.

EU-kommissionärer Frans Timmermans och Federica Mogherini.

Bild: EU-kommissionen

Investeringar ska motverka migration till EU

Med löften om investeringar och större handel vill EU-kommissionen få länder i Afrika och Mellanöstern att hindra migranter från att ta sig till EU.

EU-kommissionen presenterade på tisdagen två nya förslag för att minska framtida migrantströmmar och se till att välutbildade personer får förtur till medlemsländerna.

Kommissionen vill använda EU:s flyktingavtal med Turkiet som modell för liknade avtal med nio länder i Afrika och Mellanöstern varifrån många migranter kommer. I utbyte mot upp till motsvarande 575 miljarder kronor i investeringar ska länderna åta sig att stoppa personer från att migrera till EU och ta tillbaka dem som avvisas från medlemsländerna. I dagsläget beräknar kommissionen att endast två av fem migranter som avvisas faktiskt lämnar EU.

– För att få ett stopp på [att människor förlorar sina liv på Medelhavet] och skapa ordning i migrationsströmmarna måste vi ompröva hur EU och EU-länderna kan förena sina insatser och samarbeta med [länder utanför unionen], sade EU-kommissionär Frans Timmermans på tisdagen.

Under fjolåret utgjorde antalet asylansökningar från personer från de nio länderna fem procent av alla ansökningar i medlemsländerna.

Förslaget välkomnas av EU-parlamentets största partigrupp, konservativa och kristdemokratiska EPP.

– Vi har inte råd med enorma migrantflöden till Europa och vi måste stoppa illegal migration, sade EPP:s ledare Manfred Weber i ett uttalande.

Han vill även att det ska få konsekvenser för de afrikanska ländernas handelsavtal med EU om de inte tar tillbaka avvisade migranter.

Den näst största gruppen, socialdemokratiska S&D, ser förslaget som en positiv vändpunkt i relationerna mellan EU och Afrika.

Men det höjs även kritiska röster mot förslaget. Liberalernas EU-parlamentariker Cecilia Wikström, som ansvarar för arbetet med ett nytt asylsystem i EU, menar att det är oacceptabelt att kommissionen försöker kopiera Turkietavtalet.

– Ansvaret för att ta emot flyktingar kan inte outsourcas till länder utanför EU. Detta vore varken ansvarsfullt eller värdigt. [Avtalet] mellan EU och Turkiet är ett solklart exempel på återvändsgrändpolitik, sade Wikström i ett uttalande.

Kommissionen vill även uppdatera sitt blåkortssystem som öppnar för välutbildade personer att att arbete och i EU. I förslaget vill kommissionen bland annat att även FN-flyktingar ska kunna ansöka om ett blåkort.