Annons

Frankrikes president François Hollande och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Arkivbild.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Oklar status för handelsavtal

EU-kommissionen anser inte att handelsavtalet med Kanada behöver godkännas i medlemsländernas parlament. Men flera medlemsländer, däribland Sverige, är av motsatt åsikt.

När EU-kommissionen förhandlat fram ett handelsavtal med något land utanför unionen kan det godkännas på två sätt. Om alla delar av avtalet ligger inom EU:s befogenheter räcker det att EU-parlamentet och representanter för medlemsländerna godkänner det.

Om det däremot innehåller delar som går utanför EU:s makt och in på medlemsländernas kallas avtalet blandat och måste få godkännande i alla nationella parlament och EU-parlamentet.

Under veckans EU-toppmöte i Bryssel ska kommissionens ordförande Jean–Claude Juncker sagt till medlemsländernas stats- och regeringschefer att han inte ser unionens handelsavtal med Kanada, Ceta, som blandat, enligt uppgifter till den tyska nyhetsbyrån DPA.

Men flera medlemsländer, däribland Sverige och Tyskland, är dock tveksamma till att inte låta avtalet godkännas i de nationella parlamenten.

Senast i maj sade Sveriges näringsminister Mikael Damberg i riksdagens EU-nämnd att den svenska linjen är att avtalet är blandat.

Frankrikes president François Hollande sade sig vilja se en debatt i de nationella parlamenten.

– Jag är för avtalet mellan EU och Kanada men jag tror att det är nödvändigt att blir diskussioner i varje nationellt parlament, sade Hollande efter onsdagens EU-toppmöte.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel meddelade på onsdagen att hon ska be landets parlament om dess åsikt i frågan. 

Efter toppmötet hävdade dock Juncker att han var likgiltig till om avtalet ses som blandat eller ej.

– På grundval av en juridisk analys av situationen är detta enligt kommissionen inte ett blandat avtal. Mig är det dock personligen relativt egalt [hur det godkänns], sade Juncker på onsdagen och tillade att ingen EU-ledare framfört några invändningar mot själva innehållet i avtalet.

I början av juli väntas kommissionen lägga fram ett förslag om hur Ceta-avtalet slutligt ska godkännas.

Handelsavtalet mellan EU och Kanada förhandlades klart redan i slutet av 2014 och har därefter översatts och nagelfarits av jurister.

Men motstånd mot den omdebatterade investeringsklausulen ISDS som ingick i avtalet gjorde att kommissionen väntade med att föreslå ett godkännande-

I februari meddelade EU-kommissionen att kanadensarna gått med på kommissionens begäran att byta ut ISDS-klausulen mot en ny modell av investeringsskydd, det så kallade ICS.