David Davis blir minister med ansvar för förhandlingarna om att ta Storbritannien ur EU. Arkivbild.

Bild: Jason

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ny Brexitminister tror på snabba handelsavtal

David Davis räknar med att Storbritannien inom högst två år kommer ha ett frihandelsområde som är betydligt större än EU.

Storbritanniens nya premiärminister Theresa May utsåg på onsdagen sex ministrar i sin regering. Hon tillsatte en ny ministerpost för Brexitförhandlingarna med den formella titeln statssekreterare med ansvar för att lämna Europeiska unionen. Posten går till parlamentsledamoten David Davis som starkt förespråkat att Storbritannien ska lämna EU.

I en debattartikel, som skrevs innan han fick uppdraget, beskriver Davis hur han ser på framtiden efter att britterna röstat för att lämna EU.

”Vi kommer att få en mer dynamisk ekonomi genom handel med hela världen. Våra företag kommer att få större möjligheter globalt och bli mer konkurrenskraftiga”, skriver David Davis.

Hans strategi går ut på att inleda frihandelsförhandlingar med Storbritanniens viktigaste handelspartner. Han räknar med att de flesta sådana förhandlingar med länder som USA, Kina, Indien och Australien kommer ta ett till två år. Detta trots att Storbritannien inte förhandlat fram ett frihandelsavtal på över 40 år och landet i dag beräknas ha under hundra förhandlare på området.

”Det råder ingen tvekan: vi kan sluta avtal med våra handelspartner och vi kan sluta dem snabbt.”

Annons

Davis räknar med att förhandlingarna kommer inledas omgående och parallellt med de två år som utträdesförhandlingarna ur EU väntas ta.

”Så inom två år, innan förhandlingarna med EU väntas bli klara, och därför innan något väsentligt har ändrats, kan vi förhandla fram ett frihandelsområde som är betydligt större än EU”, skriver han.

Eftersom förhandlingar om handelsavtal med länder utanför unionen endast får ledas av EU-kommissionen är det rättsligt sett dock inte möjligt för Storbritannien att föra egna förhandlingar.

Enligt EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström, och flera rättsliga experter, kan inte Storbritannien inleda förhandlingar om handelsavtal, varken med länder utanför EU eller EU självt, innan utträdesförhandlingarna är avslutade.

Brexitministern är dessutom säker på att Storbritannien kommer få tillgång till EU:s inre marknad utan krav på EU:s fria rörlighet.

”När de europeiska nationerna inser att vi inte kommer att ge med oss när det gäller kontrollen av våra gränser kommer de vilja samtala, i eget intresse.”

Theresa May har även utsett Brexitförespråkaren Boris Johnson till landets utrikesminister. Den tidigare justitieminister Michael Gove, som överraskande utmanövrerade Johnson till att bli premiärminister, får ingen ny post i regeringen.