Den tyske finansministern Wolfgang Schäuble. Arkivbild

Hoppa till artikelns andra spalt.

Tysklands Schäuble: Inte tid för visioner

Tysklands inflytelserike finansminister Wolfgang Schäuble motsätter sig en fördjupning av EU som vägen framåt efter Brexit.

Efter den brittiska folkomröstningen där en majoritet röstade för att lämna EU har diskussionen om unionens framtid fått en nytändning. 

För Tysklands kristdemokratiske finansminister Wolfgang Schäuble är Storbritanniens utträde en väckarklocka för EU. Han säger sig i grunden förespråka ett fördjupat EU-samarbete men att det inte är rätt väg att gå nu.

– Vi kan helt enkelt inte fortsätta som hittills i ett Europa av växande demagogi och djupare EU-skepticism. Nu är inte tid för visioner. EU står inför ett prov, kanske det största i sin historia, sade Wolfgang Schäuble i en intervju med Die Welt på söndagen.

Finansministern vill att medlemsländernas regeringar ska ta tag i styråran.

– Om inte alla 27 vill vara med från början kan några få starta. Om kommissionen inte är med tar vi saken i våra egna händer och löser problemen mellan regeringarna. Denna ansats mellan regeringarna visade sig fungera under eurokrisen.

Schäuble menar att det viktigaste just nu är att visa EU:s invånare att samarbetet visar resultat. Han lyfter fram flyktingkrisen som exempel på en sådan fråga.