Hoppa till artikelns andra spalt.

Tysk ekonomiminister sågar TTIP-förhandlingar

Tysklands ekonomiminister Sigmar Gabriel om att TTIP-förhandlingarna misslyckats: vi européer vill inte underkasta oss amerikanska krav.

Trots tre års förhandlingar och 14 samtalsrundor har mycket litet hänt när det gäller handelsavtalet mellan EU och USA konstaterar S-ledaren och vice kanslern Sigmar Gabriel på söndagen rapporterar Deutsche Welle som återger de nationella TV-bolaget ZDF.

– Enligt min mening har förhandlingarna med Förenta staterna de facto misslyckats, trots att ingen egentligen erkänna det,  sade Sigmar Gabriel som också är Tysklands ekonomiminister. Han påpekar att inte ett enda av de 27 förhandlingskapitlen är klara.

Annons

Det transatlantiska partnerskapet för handel och investeringar förkortat TTIP syftar till att bort tullar och andra handelsavgifter och att samarbeta mer kring regler och standarder. Frihandelszonen med 800 miljoner konsumenter blir den största av sitt slag i världen.

Ett av skälen till de misslyckade förhandlingarna är enligt Sigmar Gabriel att "vi européer inte vill underkasta oss amerikanska krav".  

Sigmar Gabriel vill dock lyfta fram frihandelsavtalet mellan EU och Kanada förkortat Ceta vilket är klart för godkännande av parlamenten. Han vänder sig emot att TTIP och Ceta har sammanblandats i debatten vilket han menade är oriktigt. Ceta-avtalet var enligt Gabriel rättvist för båda sidor.

Sigmar Gabriels parti är splittrade om handelsavtalen och den 17 september planerar fackföreningar stora demonstrationer mot de båda TTIP och Ceta. Det sker samtidigt som de tyska socialdemokraterna ska bestämma sig om Ceta.