Hoppa till artikelns andra spalt.

Måttlig frihandelsentusiasm hos svenska EU-politiker

De 20 svenska EU-parlamentarikerna har en ljummen inställning till frihandel jämfört med andra länders ledamöter.

Organisationen Votewatch har ställt samman 15 olika omröstningsresultat i EU-parlamentet som handlar om ledamöternas inställning till frihandel och handelsavtal under de senaste två åren. För Sverige som ett litet export- och importberoende land har frihandel länge ansetts positivt. Men de svenska EU-parlamentarikerna är långt från de mest frihandelsvänliga bland de 28 medlemsländerna.

Enligt sammanställningen ligger Sverige i mitten på skalan över hur landets ledamöter röstat, från mest till minst frihandelsvänlig. Istället är det länderna i östra EU som är positivast inställda med Polen och Rumänien i topp. De länder vars parlamentariker röstat mest mot frihandel är Frankrikes och Greklands.

Annons

Fördelat på partigrupp i Europaparlamentet är konservativa och EU-kritiska ECR följt av kristdemokratiska och konservativa EPP mest frihandelsvänliga. Den näst största partigruppen, socialdemokratiska S&D, är enligt Votewatch ”ganska flexibla [i sin inställning] och därmed mindre förutsägbara i handelsfrågor”.

Sett till parlamentarikernas ålder är yngre ledamöter mer kritiska till frihandel än äldre.

Parlamentarikerna är inte involverade i EU:s förhandlingar om handelsavtal med länder utanför unionen men röstar med jämna mellanrum om resolutioner för att visa vad de tycker. Efter att ett avtal förhandlats färdigt har EU-parlamentet rätten att fälla det.