Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Måttlig frihandelsentusiasm hos svenska EU-politiker

BRYSSEL 20 september 2016

De 20 svenska EU-parlamentarikerna har en ljummen inställning till frihandel jämfört med andra länders ledamöter.

Organisationen Votewatch har ställt samman 15 olika omröstningsresultat i EU-parlamentet som handlar om ledamöternas inställning till frihandel och handelsavtal under de senaste två åren. För Sverige som ett litet export- och importberoende land har frihandel länge ansetts positivt. Men de svenska EU-parlamentarikerna är långt från de mest frihandelsvänliga bland de 28 medlemsländerna.

Enligt sammanställningen ligger Sverige i mitten på skalan över hur landets ledamöter röstat, från mest till minst frihandelsvänlig. Istället är det länderna i östra EU som är positivast inställda med Polen och Rumänien i topp. De länder vars parlamentariker röstat mest mot frihandel är Frankrikes och Greklands.

Fördelat på partigrupp i Europaparlamentet är konservativa och EU-kritiska ECR följt av kristdemokratiska och konservativa EPP mest frihandelsvänliga. Den näst största partigruppen, socialdemokratiska S&D, är enligt Votewatch ”ganska flexibla [i sin inställning] och därmed mindre förutsägbara i handelsfrågor”.

Sett till parlamentarikernas ålder är yngre ledamöter mer kritiska till frihandel än äldre.

Parlamentarikerna är inte involverade i EU:s förhandlingar om handelsavtal med länder utanför unionen men röstar med jämna mellanrum om resolutioner för att visa vad de tycker. Efter att ett avtal förhandlats färdigt har EU-parlamentet rätten att fälla det.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret