Storbritanniens premiärminister Theresa May i regeringsmöte. Arkivbild.

Bild: Number 10

Hoppa till artikelns andra spalt.

May: Brexit inte utan svårigheter

Storbritanniens premiärminister Theresa May slår fast att svåra tider kan vänta landet.

I sin första större intervju sedan hon tillträtt som Storbritanniens premiärminister varnar Theresa May för att framtiden kan bli osäker.

– Jag kommer inte allt låtsas som om det blir lekande lätt. Vi måste förbereda oss på det faktum att svåra tider kan vänta, sade Theresa May till BBC på fredagen.

För konservativa May handlar det om att balansera fortsatta möjligheter för brittiska företag att kunna exportera sina varor och tjänster med att begränsa invandringen till landet.

Under söndagens G20-möte i Kina avvisade May dock det poängbaserade system för invandring som flera framträdande Brexitförespråkare förordat. Systemet finns bland annat i Australien och ska se till att främst välutbildade och eftertraktade personer kommer in i landet.

Annons

– Ett av problemen är huruvida ett poängbaserat system ens fungerar eller ej, sade May på söndagen, rapporterar Bloomberg.

Under G20-mötet ökade trycket på Storbritannien att hålla kvar starka band till EU:s inre marknad när Japans utrikesdepartement publicerade ett 15-sidigt dokument. I det varnade näringslivet i Japan, som är en av de störst investerarna i Storbritannien, för att flera stora företag kan tvingas flytta från Storbritannien om inte EU-banden är kvar.

USA:s president Barack Obama upprepade tidigare uttalanden om att ett nytt handelsavtal med Storbritannien inte står högt på regeringens prioriteringslista.

Australiens premiärminister Malcolm Turnbull sade dock att landet gärna vill ha ett frihandelsavtal med Storbritannien.

May slog även fast att det inte kommer att utlysas något nyval innan nästa ordinarie parlamentsval 2020, inte heller att det kommer en ny EU-omröstning. Den formella utträdesansökan kommer inte att skickas in i år.

I dag måndag ska Brexitminister David Davis redogöra för det brittiska underhuset vilka åtgärder som regeringen vidtagit under sommaren. Under sessionen ska även ett krav på en ny EU-omröstning debatteras av ledamöterna.