Medelhavsländer samlar kraft mot norra EU

Inför nästa veckas stora EU-toppmöte samlas unionens sydliga medlemsländer i Aten för att höja rösten mot åtstramningar.

Ledare från Frankrike, Italien, Spanien, Portugal, Grekland, Cypern och Malta träffas i dag fredag i Aten på inbjudan av den grekiske vänsterpartistiske premiärministern Alexis Tsipras. Enligt honom är syftet att hitta ett gemensamt angreppssätt för de Medelhavsländer som ”drabbats mest av krisen”.

– Vi länderna i orkanens öga, samtidigt i flyktingkrisen, säkerhet och terrorism och den ekonomiska krisen. Vi har i dag ett Nord[-europa] som ackumulerar överskott och ett Syd som lider av stora underskott. Det finns inget europeiskt samarbete när sådana skillnader existerar, sade Tsipras i en intervju med Le Monde.

Under den ekonomiska krisen i EU har framför allt den tyska linjen med krav på minskade underskott och återhållsamma budgetar kommit att bli den ledande linje. Det vill Tsipras ändra på.

– Europas Medelhavsländer kan och måste höja sina röster. Jag tror att oavsett vår politisk hemvist finns det anledning till gemensam handling, sade Tsipras i en annan intervju med Euractiv.

Men från tyskt håll kommer kritik mot initiativet som enligt den tyske inflytelserike kristdemokratiske EU-parlamentarikern Markus Ferber riskerar att splittra unionen.

– Jag är mycket oroad för att de sydliga EU-länderna i framtiden gemensamt bildar en stark koalition av reformovilliga omfördelare [av pengar mellan euroländerna], sade Ferber i en intervju med Die Welt.

Han pekade på att Medelhavsländerna i och med Storbritanniens EU-utträde utgör en blockerande minoritet i EU-frågor ”som de kan stoppa alla lagförslag i Bryssel som inte passar dem”.

Tsipras upprepade i Le Monde-intervjun även tidigare krav på skuldlättnader för Grekland.

– Vår återhämtning är långsam, i synnerhet på grund av att vi inte sett den nödvändiga generositeten från våra partner när det gäller skuldlättnader. Om de vägrar gå vidare i frågan kommer det bli svårt för mitt land att återfå tillväxt, sade Tsipras.

På fredag i nästa vecka träffas ledarna från EU-länderna förutom Storbritannien i slovakiska Bratislava för att diskutera unionens framtid.