Annons

Statsminister Stefan Löfven (S) i riksdagens EU-nämnd. Arkivbild.

Bild: Anders Selnes

Hoppa till artikelns andra spalt.

Stefan Löfven: Ett fungerande EU räcker

Statsminister Stefan Löfven talar varmt om EU men vill inte se några nya stora förändringar.

I morgon fredag träffas 27 stats- och regeringschefer från EU, Storbritannien deltar ej, i slovakiska Bratislava för att under informella omständigheter diskutera unionens framtid.

Statsminister Stefan Löfvens inställning är tydlig.

– Vi menar att EU-samarbetet är oerhört viktigt och vi kommer stå upp för det. För regeringen är det viktigt att EU står enat. Nu är inte tid för fördragsförändringar eller mer överstatlighet utan vi behöver kort och gott ett EU som fungerar, sade Stefan Löfven under torsdagens möte i riksdagens EU-nämnd.

Statsministern klargjorde att fredagens toppmöte är det första i en rad där stats- och regeringscheferna träffas för att diskutera hur EU ska utformas men att det inte kommer att resultera i några konkreta beslut.

– Vi kan lösa EU:s dilemman inom de ramar som finns, sade Moderaternas Ulrika Karlsson.

Alla partier ställde krav på att Sverige inte bör vara med i något samarbete som leder till en EU-armé.

– Vi är tydliga med att [vi inte vill ha] någon EU-armé, det är vi inte alls intresserade av överhuvudtaget. Däremot kan det vara bra att ser över vad vi har för civil och militär förmåga att hantera kriser, där finns det mycket för EU att göra, sade statsministern.

Flera ledamöter ställde krav på Stefan Löfven att sätta större press på länder som Ungern och Slovakien att ta emot fler flyktingar.

– Vissa länder agerar inte på ett sådant sätt att det ger något större förtroende. Men vi måste nog bli lite hårdare. Man kan inte vara med i en organisation och bara ta det gôttaste och sen strunta i det som är lite mer utmanande och svårt. Vi måste börja fundera på vad vi har för andra medel att ta till. Vi måste vara redo att ta det steget, sade Löfven.

Av riksdagsledamöterna i EU-nämnden gav Löfven bitvis sken av att vara den mest positiva till EU-samarbetet. På uppdrag av EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker räknade Stefan Löfven upp tre anledningar till varför EU behövs: för att kunna konkurrera med länder som Kina, för unionens värderingar om grundläggande rättigheter och för att kontinenten blir säkrare om länderna håller ihop.

– Sen finns det hundra [anledningar] till, sade Löfven.