Tysklands inrikesminister Thomas de Maizière och Greklands migrationsminister Ioannis Mouzalas i samtal. Arkivbild.

Tysklands inrikesminister Thomas de Maizière och Greklands migrationsminister Ioannis Mouzalas i samtal. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Tyskland vill skicka tillbaka flyktingar till Grekland

Den tyske inrikesministern vill att EU-länderna åter ska få skicka tillbaka flyktingar till Grekland.

Den tyske konservative inrikesministern Thomas de Maizière vill att Grekland åter ska omfattas av Dublinreglerna så att asylsökande kan skickas tillbaka dit från andra EU-länder. Han menar att mycket har skett för att förbättra situationen för flyktingar i Grekland sedan både EU-domstolen och Europadomstolen 2011 dömde ut landets flyktingmottagning.

– Detta måste få följder och leda till att flyktingar inom Dublinförordningen ska kunna skickas tillbaka till Grekland, sade de Maizière i en intervju med Die Welt på söndagen.

Den grekiske migrationsministern Ioannis Mouzalas anser dock att förslaget är oacceptabelt och ”inte har något med verkligheten att göra”, enligt ett uttalande.

EU-kommissionen meddelade i december i fjol att man avser att föra in Grekland i Dublinsystemet igen. Migrationstalespersonen Natasha Bertaud sade på måndagen att en rapport är att vänta i denna månad.

– Idén är att föra upp Grekland till standarderna i Dublinförordningen i år, säger kommissionens migrationstalesperson Natasha Bertaud måndagen och tillade att en rapport om det är att vänta under september.

I fjol åtog sig EU-länderna att omflytta sammanlagt drygt 66 000 asylsökande från Grekland till övriga medlemsländer. I dagsläget har knappt 3 500 av dessa omflyttats.

Dublinreglerna kräver att asyl ska sökas i det första EU-land en flykting ankommer.