Statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.

Bild: Anders Selnes

Hoppa till artikelns andra spalt.

Löfven: Oenighet får Putin att jubla

Regeringen lovar att  driva en hård linje mot Ryssland vid veckans EU-toppmöte men anser att enighet i unionen går före ytterligare sanktioner.

Statsminister Stefan Löfven (S) underströk vikten av att EU-länderna håller gemensam linje när Ryssland ska diskuteras på oktobertoppmötet i Bryssel som inleds i morgon torsdag.

– Den stunden vi släpper enighet i EU finns det en som kommer sitta och jubla och han heter Vladimir Putin, sade Löfven i riksdagens EU-nämnd på onsdagen.

EU-ledarna ska diskutera unionens framtida relation till Ryssland men även frågan som sanktioner mot landet. Det gäller sanktioner dels för den ryska inblandningen i Ukraina, dels de ryska attackerna i Syrien. Statsministern, som gärna ser fler åtgärder, räknar dock inte med att stats- och regeringscheferna kommer enas om nya sanktioner.

Löfven sade sig även känna oro för den gasledning som Ryssland vill bygga i Östersjön, Nord stream 2. Men att detta i huvudsak var en fråga för EU att hantera.

Alla partiföreträdare i EU-nämnden instämde i att Sverige bör driva en hård linje mot Ryssland.

– EU bör i handling visa hur oacceptabelt Rysslands agerande är både i Syrien och Ukraina. Vi kan åtminstone se till att Ryssland får betala ett kännbart ekonomiskt och politiskt pris för sitt agerande, sade Moderaternas Ulrika Karlsson.

Efter att flyktingströmmarna via Grekland minskat drastiskt jämfört med för ett år sedan vill rådsordförande Donald Tusk byta fokus mot central Medelhavet där nivåerna på migranter inte förändrats nämnvärt.

Under toppmötet ska även Storbritanniens nya premiärminister Theresa May ge en kort genomgång av situationen för brexit. Enligt en anonym EU-diplomat håller övriga stats- och regeringschefer en enad hållning mot britterna för att landet inte ska kunna spela ut medlemsländer mot varandra i de kommande förhandlingarna om utträdet ur EU.

– Det finns en överraskande stor grad av samstämmighet. Ingen vill ge britterna en öppning, sade diplomaten till Reuters.

Den nederländske premiärministern Mark Rutte väntas även presentera hur hans regering ska hantera vårens folkomröstning där nederländarna sade nej till EU:s samarbetsavtal med Ukraina.

EU-toppmötena har ofta vanan att dra ut på tiden, ofta långt in på småtimmarna. Det vill rådsordförande Donald Tusk få ändring på genom att lägga fram ett förslag på nya arbetsmetoder med bland annat tidigare start på toppmötena.