Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Ukrainas presidente Petro Porosjenko i samtal med Nederländernas premiärminister Mark Rutte. Arkivbild.

Blek nederländsk folkomröstning pressar Ukraina

BRYSSEL 7 april 2016 | Porosjenko: Attack mot enigt Europa

Nederländerna kommer efter onsdagens folkomröstning ”inte utan vidare” att ratificera EU:s samarbetsavtal med Ukraina.

Den stora majoriteten nederländare stannade hemma vid onsdagens rådgivande folkomröstning. Av de dryga 30 procent som deltog röstade en majoritet, 61 mot 38 procent, emot att godkänna EU:s samarbets- och handelsavtal med Ukraina.  

Enligt det nationella regelverket räcker ett valdeltagande på 30 procent för att omröstningen ska anses giltig. Vad som händer nu ligger i första hand i den nederländska regeringens händer.

Liberalkonservative premiärminister Mark Rutte sade innan alla röster räknats klart att nejsidan vunnit övertygande.

– Min politiska uppfattning är att om valdeltagandet hamnar över 30 procent med en så stor övervikt för nejsidan så kan ratificeringen inte utan vidare fortsätta, sade Rutte till TV NOS.

Enligt Rutte inleds nu en process steg för steg för att nå en lösning med samtal i regeringen, parlamentets underhus och kollegorna i Bryssel.

– Det kommer ta dagar om inte veckor, sade Mark Rutte.

Enligt nederländsk media säger gruppledaren för kristdemokratiska CDA, Sybrand Buma, och miljöpartistiska GroenLinks Jesse Klaver att avtalet inte kan ratificeras.

Från det socialdemokratiska koalitionsparitet PvdA instämmer ledare Diederik Samsom med premiärminister Rutte att avtalet inte utan vidare nu kan ratificeras. Även socialliberala D66:s ledare Alexander Pechtold understryker att resultatet måste respekteras.

Geert Wilder, ledare för EU- och invandringskritiska Frihetspartiet, menar att ”detta är början på slutet för EU”.

EU:s avtal med Ukraina gäller sedan årsskiftet tillsvidare provisoriskt. Alla medlemsländer förutom Nederländerna har redan ratificerat avtalet. Dock krävs att alla medlemsländer gör det för att det ska bli giltigt.

Ukrainas president Petro Porosjenko kallade det ”en attack på enigheten i Europa, en attack mot spridandet av europeiska värderingar”.

– Jag är säker på att denna händelse inte utgör ett strategiskt hinder för Ukrainas väg mot Europa. Vi kommer inte svänga av från vår väg mot europeisk integration, sade Porosjenko i ett uttalande.

EU-kommissionen avvaktar besked från den nederländska regeringen om hur den ska hantera resultatet och påpekar att omröstningen bara är rådgivande.

– Avtalet tillämpas provisoriskt genom ett enhälligt beslut i rådet och det har ingen effekt på detta, säger kommissionens talesperson Margaritis Schinas vid lunchtid på torsdagen och tillägger att kommissionsordförande Jean-Claude Juncker är ”ledsen” på grund av utfallet.

Juncker har varit i kontakt med Mark Rutte och även EU-parlamentets talman Martin Schulz om hur frågan ska tas vidare.

EU-parlamentariker Marita Ulvskog (S) som arbetat med handelsavtalet med Ukraina tror inte att avtalet kommer att läggas ned helt och hållet.

– Jag har svårt att tro att det här resultatet kommer innebära att allting stannar av, det blir kanske bara lite lägre fart, säger Marita Ulvskog till journalister i Bryssel på torsdagsmorgonen.

Hon tror att det kommer följa omfattande politiska diskussioner och ”kreativa lösningar” för att avtalet ska fortsätta gälla.

Omröstningen, som kom till stånd efter en namninsamling, handlar om huruvida Nederländerna ska ratificera EU:s samarbets- och handelsavtal med Ukraina.

Det genomsnittliga valdeltagandet i parlamentsval sedan 1971, då det obligatoriska röstandet avskaffades i Nederländerna, har varit 78,7 procent.

Av de drygt 12,8 miljoner röstberättigade nederländarna röstade 2,5 miljoner mot avtalet. Det motsvarar ungefär 20 procent av de röstberättigade.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
annons från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
annons från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret