Den svenske riksdagsledamoten Jens Holm (V). Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Riksdagen får inte läsa TTIP-dokument i Sverige

Svenska parlamentsledamöter måste åka till Bryssel för att läsa hemligstämplade dokument i förhandlingarna om ett handelsavtal med USA.

EU-parlamentariker och nationella parlamentsledamöter har rätt att i speciella rum läsa dokumenten i de pågående förhandlingarna om ett omfattande frihandelsavtal mellan EU och USA.

Vänsterpartiets riksdagsledamot Jens Holm har begärt att få läsa vissa dokument men enligt utrikesdepartementet finns dessa på grund av amerikanska krav inte i Sverige. Orsaken enligt departementets presstjänst är att de innehåller amerikanska förhandlingspositioner och eftersom det finns en möjlighet att med den svenska offentlighetsprincipen läcka innehållet till allmänheten har Sverige inte fått ta del av pappren. Istället hänvisas till ett läsrum i Bryssel.

– Detta är helt oacceptabelt. Det är av yttersta vikt att jag som riksdagsledamot, som kommer vara med och fatta beslut om detta kontroversiella handelsavtal, ges möjlighet att sätta mig in i vad det handlar om, sade Holm i ett uttalande.

Annons

Jens Holm tänker ta frågan om att kunna få läsa dokumenten i Sverige vidare till regeringen.

Sveriges EU- och handelsminister Ann Linde pekar i en kommentar till Europaportalen att de alla dokument kommer att publiceras när avtalet är färdigförhandlat och att EU-kommissionen fortlöpande publicerar förhandlingsdokument på nätet.

– Självklart försöker vi hitta en smidig lösning för så stor transparens som möjligt. Jag vill understryka att både svenska Europarlamentariker och svenska riksdagsledamöter har tillgång till dokument under förhandlingarnas gång i Bryssel, sade Linde.

I alla nationella parlament i EU-länderna, förutom Sverige och Bulgarien, finns läsrum där ledamöterna kan ta del av de hemliga förhandlingsdokumenten som innehåller både EU:s och USA:s positioner.

Om och när avtalet förhandlats klart måste det få godkännande i alla medlemsländers nationella parlament.