Finansmarknadsminister Per Bolund (MP). Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Sverige slåss om brittisk EU-myndighet

Finansmarknadsminister Per Bolund vill att Europeiska bankmyndigheten ska flytta till Sverige när Storbritannien lämnar EU.

EU:s bankinspektör, Europeiska bankmyndigheten, ligger i London och när landet ska lämna unionen förespråkar finansmarknadsminister Per Bolund (MP) att den flyttas till Sverige.

I en intervju med nyhetsbyrån Bloomberg pekar Bolund ut flera anledningar – att Sverige har en av de största finansbranscherna i Europa och har vanan att hantera den, att Sverige nästintill är kontantlöst och har expertis i att arbeta med miljövänlig finansiering. Men den kanske viktigaste anledningen är rent politisk.

– Om [bankmyndigheten] skulle till ett land i euroområdet skulle det på ett avgörande sätt tippa balansen mellan icke-euroländer och euroländer, sade Bolund som menade sig ha stöd för sin syn i andra EU-länder.

– Det finns en utfästelse även i andra icke-euroländer att se till att myndigheten har sitt säte, till exempel, i ett icke-euroland för att behålla balansen, sade Per Bolund.

Den österrikiske centralbankschefen Ewald Nowotny har uttryckt en vilja att förlägga EU:s bankmyndighet i Wien.

Förutom Europeiska bankmyndigheten ligger även Europeiska läkemedelsmyndigheten i Storbritannien.