Tomhänt Rutte ber om mer tid för Ukrainaavtal

Den nederländska regeringen begär mer tid för att hitta en lösning och inte spela Moskva i händerna genom att inte ratificera EU:s samarbetsavtal med Ukraina.

I april hölls en rådgivande folkomröstning i Nederländerna om EU:s samarbetsavtal med Ukraina från 2014 efter en namninsamling. Av de 32 procent röstberättigade som deltog sade 61 procent nej. 

Sedan dess har premiärminister Mark Rutte försökt hitta en lösning – alla 28 EU-länder har redan skrivit under avtalet som tillsvidare gäller provisoriskt och alla länder förutom Nederländerna har ratificerat det i sina parlament. För att det ska bli giltigt krävs alla EU-länders ratificering.

Vid sin veckovisa presskonferens i fredags appellerade premiärminister Mark Rutte till alla ”resonabla partier” att ge regeringen sitt stöd på för att hitta en lösning som inte innebär att Nederländerna tvingas blockera avtalet.

– Jag står här med tomma händer. Vi utgör som land en del av en bredare internationell gemenskap som tillsammans stävar efter stabilitet vid våra gränser. Därför ger vi in i det sista all vår energi för att hitta en lösning. Chansen är liten, men finns fortfarande, sade Rutte.

– Det nationella intresset tjänas av stabilitet i Europa. Jag är å det djupaste övertygad om att Nederländerna gör ett stort misstag om vi låter denna process spåra ur.

I morgon tisdag löper det nederländska parlamentets tidsfrist ut för Rutte att presentera vad han avser göra med omröstningsresultatet. För att hitta en sådan lösning ber utrikesminister Bert Koenders i ett brev till parlamentsledamöterna om mer tid för att inte ”spela Moskva i händerna” genom att visa att EU är splittrat.

Regeringen vill ha tid till nästa EU-toppmöte 15-16 december för att hitta en kompromiss med övriga EU-länder och Ukraina. Enligt brevet eftersträvar regeringen försäkringar om att samarbetsavtalet inte innebär att Ukraina på sikt går med i EU, att ukrainska löntagare får tillång till EU:s arbetsmarknad, militära samarbeten eller finansiellt stöd till Ukraina. Dessutom vill regeringen se att korruptionsbekämpning i landet ska utgöra en central del av avtalet.

”[Regeringen] räknar med att en sådan lösning är realiserbar. Därmed skulle det i regeringen ögon ha gjorts rättvisa till resultatet i folkomröstningen.”, heter det i brevet till parlamentet.

För att kunna driva genom sin plan måste regeringen få stöd av oppositionen. 

EU-kommissionens talesperson Margaritis Schinas sade på måndagen att ordförande Jean-Claude Juncker är redo att bistå Nederländerna i förhandlingarna.