Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. Arkivbild.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

EU-boss dissar brittiskt brexitkrav

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk tillbakavisar otåliga brittiska parlamentsledamöter.

81 brexitförespråkande ledamöter från det brittiska parlamentet kräver i ett brev till Donald Tusk, som företräder medlemsländerna stats- och regeringschefer, omgående garantier för brittiska medborgare som bor i andra EU-länder och vice versa i samband med att Storbritannien lämnar unionen.

”Folk är inga förhandlingsobjekt. [Vi vill sätta stopp för] oro och osäkerhet hos de medborgare från Storbritannien och EU som bor på varandras territorier”, skriver de i brevet, som The Independent läst, och efterfrågar en sådan garanti redan vid EU-toppmötet om två veckor.

Brevskrivarna, däribland tidigare justitieministern Michael Gove och arbets- och pensionsministern Iain Duncan Smith, kritiserar i synnerhet EU:s huvudförhandlare i de kommande brexitsamtalen, Michel Barnier, som de menar är ”oroande likgiltig inför att säkra ömsesidiga rättigheter för våra och era medborgare”.

Tusk svarade på tisdagskvällen de brittiska parlamentsledamöterna.

”Skulle ni inte hålla med om att den enda källan till oro och osäkerhet snarare är beslutet att lämna EU? Och att det enda sättet att skingra rädslan och tvekan hos alla berörda medborgare är att snabbast möjligast inleda förhandlingarna baserade på artikel 50 i fördraget”, säger Tusk.

Han sade att EU är redo att inleda förhandlingar vid toppmötet i december förutsatt att utträdesansökan lämnats in. EU-institutionerna och övriga medlemsländer har upprepade gånger gjort klart att inga förhandlingar kommer att inledas innan britterna utlöst artikel 50.

Huvudförhandlare Michel Barnier hade på tisdagen ett ”tekniskt möte” med de kvarvarande 27 medlemsländernas brexitansvariga representanter. Den 6 december väntas han hålla sin första presskonferens i sin nya roll.