Fyra av de ex-kommissionärer som får övergångslön: Connie Hedegaard, Janez Potočnik, Siim Kallas och Androulla Vassiliou. Arkivbild.

Fyra av de ex-kommissionärer som får övergångslön: Connie Hedegaard, Janez Potočnik, Siim Kallas och Androulla Vassiliou. Arkivbild.

Bild: EU-kommissionen

Ex-kommissionärer får lön trots nya jobb

Flera tidigare kommissionärer får övergångslöner trots att de fått nya jobb.

Den tyska tidningen Die Zeit har efter hot om att gå till EU-domstolen fått ut en lista över tidigare EU-kommissionärers så kallade övergångslöner. Det är pengar som betalas ut för en övergångsperiod på högst tre år till tidigare kommissionärer och som uppgår till mellan 40 till 65 procent av deras löner.

På listan finns 16 kommissionärer från den förra Barroso-kommissionen. Enligt tidningens beräkningar får de minst motsvarande 970 000 kronor per år i ersättning. Syftet med utbetalningarna är att se till att kommissionärerna inte i slutet av sina mandatperioder börjar söka nya jobb.

Kommissionärerna får under de tre åren börja på nya jobb men den nya lönen tillsammans med övergångslönen får enligt regelverket inte överstiga deras lön de hade som kommissionärer som uppgår till mellan motsvarande 200 000 och 250 000 kronor i månaden.

Bland ex-kommissionärerna på listan återfinns bland annat belgaren Karel De Gucht som nu sitter i styrelsen för stålföretaget ArcelorMittal och telekomföretaget Proximus. Enligt belgiska tidningen Het Nieuwsblad tjänade exempelvis en annan styrelseledamot i ArcelorMittal i fjol motsvarande 1,4 miljoner kronor och hos Proximus får De Gucht motsvarande 240 000 kronor per år.

På listan finns även Dacian Cioloș som nu är rumänsk premiärminister, polacken Janusz Lewandowski, nu EU-parlamentariker och danskan Connie Hedegaards som jobbar på värme- och kylteknikföretaget Danfoss.