Toppkommissionär: EU kan stranda

EU-kommissionens förste vice ordförande Frans Timmermans oroas för att EU kan komma att spricka.​

Det senaste året har i mångas ögon varit ett av de svåraste i EU:s historia med stora splittringar och misslyckanden. EU-kommissionär Frans Timmermans, nederländsk socialdemokrat och ordförande Jean-Claude Junckers högra hand, menar att unionen riskerar att falla.

– För första gången på 30 år tror jag faktiskt att det europeiska projektet kan stranda. Jag säger inte detta av pessimism utan för att det är dags att förstå att EU inte är evigt, sade Frans Timmermans i en intervju på måndagen med Ouest-France.

Timmermans menar att man fallit i ”identitetspolitikens fälla”.

– Om det europeiska bygget skulle få nationell, kulturell eller etnisk identitet som politisk drivkraft kommer det inte att överleva, sade kommissionären.

Han anser att politiker i vissa EU-länder hellre vill röra sig bakåt än framåt.

– Värderingar ifrågasätts i alla europeiska samhällen i dag. I Ungern och även i Polen fokuserar man på värderingar. Man vill återuppfinna kristna värderingar från en ärofylld tid. Det är det som även extremhögern gör, att väcka till liv en svunnen tid som aldrig funnits för en framtid som aldrig kommer finnas. I politiken uttrycker nostalgin alltid en rädsla för framtiden, sade Timmermans.