USA:s näste president Donald Trump. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Trump bjuds in till Bryssel

EU:s ledare gratulerar den nye amerikanske presidenten Donald Trump och hoppas på fortsatt samarbete. Men Tysklands kristdemokratiska försvarsminister är i stor chock.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, som representerar medlemsländernas stats- och regeringschefer hoppas i ett gemensamt uttalande på fortsatt samarbete inom kampen mot IS, hoten mot Ukrainas självständighet, klimatförändringar, migration och för frihandelsavtalet TTIP.

”Européerna räknar med att Amerika […] kommer att fortsätta investera i sina partnerskap med vänner och allierade”, skriver de två EU-ordförandena och bjuder samtidigt in Trump till ett toppmöte ”snarast möjligt”.

Även EU:s utrikeschef, den italienska socialdemokraten Federica Mogherini, skriver att banden mellan EU och USA ”är djupare än alla politiska förändringar” och att ”vi ska fortsätta arbeta tillsammans”

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström att det är ”alldeles för tidigt att säga vad [Trumps seger] betyder för TTIP”, enligt Ekot.

Från andra håll är reaktionen mer upprörd. Frankrikes utrikesminister, socialdemokraten Jean-Marc Ayrault, säger i en intervju på onsdagsmorgonen att utfallet är ”en utmaning för Europa”.

– Europa får framför allt inte svikta. Efter brexit, efter valet av Donald Trump måste Europa bli mer solidariskt, sade Ayrault.

Den tyske kristdemokraten Manfred Weber, som leder den största partigruppen i EU-parlamentet, EPP, ser resultatet som ett väckarklocka för Europa.

”Budskapet för oss är att det nu är upp till Europa. Vi måste vara med självsäkra och ta över mer ansvar”, twittrade Weber.

Den socialdemokratiska partigruppen S&D:s ledare Gianni Pittella menar att det är en ”ledsam dag för hela världen”.

– Donald Trump är uttrycket för det virus som på djupet infekterat våra samhällen, inte bara USA utan även Europa. Vi måste svara på Trumps extremism med extrema reformer, sade Pittella i ett uttalande.

Tysklands försvarsminister, kristdemokratiska Ursula von der Leyen, säger i en intervju med ARD att hon är ”mycket chockad” och att Europa nu måste vara beredda att utöka sitt försvar efter Trumps uttalanden om att dra ned på landets militära involvering.

– Europa måste ställa sig in på att trygga sig självt bättre, sade von der Leyen och tillade att till detta hör även en högre försvarsbudget.

Men Europas nationalister firar.

”Grattis till USA:s nye president Donald Trump och det fria amerikanska folket”, twittrade Marine Le Pen, ledare för franska Nationella fronten.

Den tillfällige ledaren för brittiska nationalistiska och EU-kritiska parti Ukip, Nigel Farage, kallar Trumps seger ”större än brexit”.

”Jag ger stafettpinnen till Donald Trump. Stora gratulationer. Du har utkämpat en modig kamp”, twittrade Farage.

Även nederländska nationalistiska Frihetspartiets ledare Geert Wilders firar.

”Folket tar tillbaka sitt land. Även vi nederländare ska ta tillbaka vårt land”, twittrade Wilders.

Ungerns nationalkonservative premiärminister, den enda EU-ledaren som på förhand uttalat sitt stöd för Trump, gratulerar på sin Facebooksida Trump.

”Vilka fantastiska nyheter. Demokratin lever fortfarande”, skriver Orbán.

Den ryske presidenten Vladimir Putin har i ett uttalande gratulerat Trump.

”Putin uttryckte hopp om gemensamt arbete för att återställa rysk-amerikanska relation från kristillståndet”, heter det.