Alain Juppé vill bli Frankrikes näste president. Arkivbild.

Alain Juppé vill bli Frankrikes näste president. Arkivbild.

Bild: UMP

Viktiga val väntar Europa

I Frankrike avgörs snart vem som ska bli högerns presidentkandidat och troligen komma att styra landet. Även i Tyskland ökar spänningen inför nästa års förbundsdagsval.

Nästa år går EU:s traditionellt sett viktigaste länder politiskt och ekonomiskt , Frankrike och Tyskland, till val. Diskussionerna om flera stora frågor som eurosamarbetet, Storbritanniens utträde och EU:s framtida inriktning går på sparlåga tills de båda länderna fått nya ledare.

Först ut är Frankrike som i vår ska välja ny president. På torsdagen hölls den andra debatten i Frankrike om vem som ska bli högerns kandidat i nästa års presidentval. I opinionen är Alain Juppé, en mittenhögerpolitisk tidigare premiär- och utrikesminister från partiet Republikanerna, den mest populäre av de sju kandidaterna. Den färskaste sonderingen ger honom 34 procent av stödet. Näst störst stöd har den förre presidenten Nicolas Sarkozy med 27 procent. Resultatet återspeglar även tidigare opinionsundersökningar.

Den 20 november äger den första omgången i primärvalet rum. Om ingen av kandidaterna får mer än 50 procent av rösterna hålls en andra omgång en vecka senare mellan de två populäraste kandidaterna.

Vem som ställs mot högerns kandidat är ännu oklart. Den socialdemokratiske presidenten François Hollande har inte meddelat om han ställer upp, men hans rekordlåga förtroendesiffror talar för att så inte blir fallet. I spekulationerna nämns industriminister Arnaud Montebourg och premiärminister Manuel Valls som favoriter. Valls fick på torsdagen stöd av finansminister Michel Sapin.

– Premiärministern blir självklart en helt naturlig kandidat, sade Sapin till France Info och tillade att detta var under förutsättning att Hollande inte ställer upp igen.

Förutom högerns och socialdemokraternas kandidater är även nationalistiska Nationella frontens ledare Marine Le Pen med i kampen om presidentposten. Flera opinionsundersökningar pekar på att det blir Le Pen och högerns kandidat som kommer att gå vidare till valets andra, avgörande omgång. Där antas dock Le Pen förlora.

Senare under hösten ska tyskarna rösta fram en ny förbundsdag. Förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater är fortfarande största parti med runt en tredjedel av stödet i opinionsundersökningar. Det är dock klart mindre än förra valet 2013 då de fick över 40 procent av rösterna.

Det socialdemokratiska koalitionspartiet SPD stöds av drygt 20 procent av de tillfrågade i en rad sonderingar. Vem som blir SPD:s förbundskanslerkandidat är dock ännu inte klart. Den nuvarande ledaren och ekonomiministern Sigmar Gabriel har lågt stöd i opinionen. EU-parlamentets talman Martin Schulz ses som en möjlig utmanare.

Även i Tyskland utmanar ett nationalistiskt parti de traditionella maktpartierna. Alternativ för Tyskland får mellan 10 och 15 procent av stödet.

Opinionsläget i Tyskland i dag, nästan ett år innan valet, pekar mot en fortsatt bred koalition mellan kristdemokrater och socialdemokrater.