Matteo Renzi tillträdde som premiärminister i februari 2014. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Perfekt politisk storm fällde Italiens regering

Kritik mot arbetsmarknadsreformer, maktcentralisering till Rom och klassisk politisk antagonism anges som orsak till den italienska regeringens stora nederlag i helgens folkomröstning.

Med bred marginal sade italienarna på söndagen nej till en förändring av landets författning. Förslaget hade lagts fram av den socialdemokratiske premiärministern Matteo Renzi med motiveringen att det skulle det lättare att styra landet. Renzi hade innan folkomröstningen lovat att avgå vid ett nej.

– Som var klart från start, min tid i regeringen är nu slut. Vi lämnar utan ånger, sade Renzi, rapporterar Ansa.

Genast krävde ledaren för populistiska Femstjärnerörelsen, som är det näst största partiet i opinionsmätningarna, Beppe Grillo nyval.

”Adjö Renzi. Det italienska folket måste rösta så snart som möjligt”, skriver Grillo på sin blogg.

President Sergio Mattarella måste nu välja att be någon annan att bilda regering eller utlysa nyval. Tänkbara kandidater enligt italiensk media är finansminister Pier Carlo Padoan eller talmannen i senaten Piero Grasso.

Inta bara populistiske Grillos rörelse förespråkade ett nej, även nationalistiska Lega Nord, högerledaren Silvio Berlusconi, landets största fackliga organisation CGIL och den tidigare teknokratiske premiärministern och tidigare EU-kommissionären Mario Monti förespråkade ett nej.

Vissa, som Monti, oroade sig för att reformen skulle lägga allt för stor makt hos regeringen. Andra, som Femstjärnerörelsen, för att helt enkelt tvinga bort Renzi från makten.

Nej-sidan var starkast i de södra, fattigare delarna av Italien och bland unga väljare.

Annons

Alberto Alemanno, en framstående italiensk EU-professor, skriver i ett inlägg att omröstningsresultatet inte bör tolkas som en seger för populistiska rörelser. Han pekar på att Renzi själv under det senaste året har haft en EU-kritisk retorik.

”[Detta] kan ha skadat hans stöd hos en stor del av de röstberättigade– i synnerhet de unga – som annars skulle ha stött honom”. skriver han.

Guglielmo Meardi, professor i arbetsmarknadsfrågor, menar att det även var en proteströst mot de impopulära arbetsmarknadsreformer som Renzi föreslog.

– Det verkar som att omröstningen var minst lika mycket en protest mot Renzis arbetsmarknadsreformer som mot författningsförslaget i sig, sade Guglielmo Meardi i en kommentar.

Samtidigt finns en oro för att förtroendet för Italiens vacklande banksystem med omröstningen riskerar att bli allt mer utsatt. Men efter ett fall på måndagsmorgonen återhämtade sig italienska bankaktier senare, enligt Financial Times.

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble ser inga risker för en ny eurokris.

– Det är ingen lätt situation. Italien behöver omgående en handlingskraftig regering. [Men] det finns ingen grund till en eurokris, sade Schäuble på måndagen inför ett möte med sina eurolandskollegor.

Nästa ordinarie parlamentsval i Italien är 2018, men många bedömare räknar med att nyval kommer att utlysas innan dess.

Resultatet

 

Nej: 59,11 procent

Ja: 40,89 procent

 

Valdeltagande: 65,47 procent

 

Källa: Italienska inrikesministeriet