Annons

När populistiska krafter sprider myter och lögner är det vår uppgift att högljutt men med skärpa försvara europeiskt samarbete. Det skriver Eric Luth och Anders Rehnberg, internationella talespersoner för CUF respektive LUF.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Debatt: Låt EU bli en federation

Det är bra om EU:s medlemsländer integreras och att EU utvecklas mot en federation. Det skriver Eric Luth, vice ordförande och internationell talesperson, Centerpartiets Ungdomsförbund och Anders Rehnberg, EU- och utrikespolitisk talesperson, Liberala ungdomsförbundet.

Centerpartiets ungdomsförbund och Liberala ungdomsförbundet är två olika liberala ungdomsförbund som förenas i kampen för det europeiska samarbetet och den Europeiska unionen.

Myter och lögner
När populistiska krafter sprider myter och lögner är det vår uppgift, som framåtsyftande, liberala ungdomar, att högljutt men med skärpa försvara europeiskt samarbete och våra europeiska fri- och rättigheter. Annars kan vi förlora dem.

Var och varannan dag sprider media en bild av vad “EU-byråkrater” vill förbjuda eller förhindra. Böjda bananer, lakritspipor, solel och glögg är bara några exempel som vi lyckas slänga fram ur minnet. I stort sett varje gång visar det sig vara ett missförstånd, en myt eller hittepå som utnyttjas i ideologiskt syfte.

Tullunion med frihandel
I grund och botten är EU en tullunion med frihandel inom sina gränser. Det innebär att man kommer behöva ta fram en rad varustandarder, för att handeln ska ske på ett schysst sätt. Det kan innebära att man kräver att Feta kommer från Grekland och Champagne från Champagne. Oftast är det företagen själva som ber om liknande varustandarder. Det gör frihandeln smidigare.

Men när allt kommer omkring är det europeiska projektet mer än frihandel, tullar och varustandarder. Det är berättelsen om en kontinent som ägnat merparten av sin historia åt krig, men som valt att istället samarbeta, som rivit sina inre murar och låtit människor och kulturer mötas.

Västerländska civilisationens urmoder
Det är världens största ekonomi och den västerländska civilisationens urmoder. Det är också en arena för skickliga politiker som förhandlar fram skarp miljölagstiftning, som driver på resten av världen att sänka sina koldioxidutsläpp och som tar ledningen i att minska spridningen av antibiotika i djurproduktion. Det är politiker från 28 länder som tar av sig nationströjan och, när det fungerar som det ska, arbetar för en hel union.

De flesta svenskar är positivt inställda till EU. Kunskaperna om EU är dock väldigt låga. Rena felaktigheter lever kvar i folks minne, felaktigheter som ivrigt påhejats och spridits via medier. Man missar på vägen att EU fattar framåtskridande miljöpolitiska beslut, integrerar människor och får ekonomin att växa. Framförallt har vi på vägen glömt bort att ett Europa som samarbetar är ett Europa som slutar kriga mot varandra och istället krigar mot de gemensamma problem som vi alla står inför.

Begränsa EU-makten
Vi är överens om det positiva i att EU:s medlemsländer integreras med varandra och vill se en framtid där EU utvecklas mot en federation. Vi är också överens om att EU bör ha begränsad makt. Liksom stater, regioner och kommuner. Helst ska det offentliga ha så lite makt som möjligt. Men en del makt är större än statsmakten, och vissa beslut bör fattas gemensamt med andra.

Ett europeiskt samarbete med öppna gränser som kan hantera gränslösa frågor är effektivt såväl för att lösa problem som för att låta människor leva sina liv och förverkliga sina drömmar.

Eric Luth
Vice ordförande och internationell talesperson
Centerpartiets Ungdomsförbund

Anders Rehnberg
EU- och utrikespolitisk talesperson
Liberala ungdomsförbundet