Europaparlamentariker Marita Ulvskog (S). Arkivbild.

Bild: Sigrid Melchior

Hoppa till artikelns andra spalt.

Debatt: Tydligare politiska skillnader kan stoppa populismen

För att den populistiska ytterkantshögern inte ska växa krävs nu en tydligare höger – vänsterdimension som kan vitalisera politiken. Det är uppenbart att Antonio Tajani är olämplig som talman i Europaparlamentet. Det skriver Marita Ulvskog (S) i replik till Lars Adaktusson (KD).

Det blev konservative Antonio Tajani, medgrundare till Berlusconis parti Forza Italia, som valdes till talman i Europaparlamentet. Han stöttades av en ohelig allians av federalistiska liberala ALDE och de mycket EU-kritiska ECR, med brittiska Torys i spetsen. Vad Tajani har lovat i utbyte mot deras lojalitet lär snart komma fram.

Samma parti på topposter
Att Tajani är olämplig för ämbetet som talman talar sitt tydliga språk om man synar hans politiska karriär. Det handlar om en person som, var Berlusconis högra hand i tio, en kvinnofientlig abortmotståndare som hade båda händerna i VW-skandalen ”dieselgate” under sin tid som EU-kommissionär. Hans konservativa partigrupp EPP, där M och KD ingår, är bara marginellt större än den Socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet. Ändå sitter numera tre män från samma parti på alla topposter i EU.  

För oss socialdemokrater var det självklart att stödja en progressiv kandidat. Vi tycker att det är särskilt märkligt att ALDE-gruppen, där svenska Liberalerna och Centerpartiet ingår, inte delade denna åsikt. De är beklagligt att de istället för att söka en allians med de progressiva grupperna valde EPP.

Bekämpa populism och högerextremism
Vi kommer troligen få se ett mer högertungt Europaparlament under en tid. Få kompromisser mellan EPP och den Socialdemokratiska gruppen, vilket i förlängningen är negativt för vanliga medborgare och arbetstagare.

För att den populistiska ytterkantshögern inte ska växa krävs nu en tydligare höger – vänsterdimension som kan vitalisera politiken. Därmed blir det tydligare för väljarna att politik gör skillnad.

Europaparlamentet har hittills varit den EU-institution som tydligast stått upp för att bekämpa populism och högerextremism i exempelvis Ungern. När nu Berlusconis gamla vapendragare tar över klubban efter Martin Schultz inleds en ny och dyster tideräkning.

Marita Ulvskog  
Delegationsledare för Socialdemokraterna i Europaparlamentet