Antalet migranter som anlände till Italien via Medelhavet var under fjolåret större än via Grekland. Arkivbild

Hoppa till artikelns andra spalt.

Krav på flyktingavtal med Libyen inför EU-toppmöte

EU:s ordförandeland Malta vill att unionen sluter ett migrationsavtal med Libyen för att undvika ”en stor flyktingkris”.

I början av februari äger ett EU-toppmöte rum i Malta för att diskutera flyktingkrisen. Landets premiärminister, socialdemokraten Joseph Muscat, vill att EU sluter ett liknande flyktingavtal med Libyen som redan finns med Turkiet.

– Det råder ingen tvekan att såvida inte andemeningen i Turkietavtalet kopieras i Medelhavet kommer Europa ställas inför en stor flyktingkris, sade Muscat i EU-parlamentet tidigare i veckan, rapporterar Reuters.

Idén att sätta upp flyktingläger i Libyen, där EU- och FN-byråer skulle kunna kontrollera vilka migranter som kan kvalificera för uppehållstillstånd, stöds av bland annat Italien, Österrike och flera central- och östeuropeiska EU-länder, rapporterar Ekot. Malta, som för närvarande är ordförande i EU:s ministerråd, vill även att EU:s kustbevakningsstyrka i Medelhavet ska flyttas in på libyskt territorialvatten för att tidigare kunna hindra flyktingsmugglare.

När EU:s flyktingavtal med Turkiet började gälla i mars i fjol sjönk antalet migranter mellan Turkiet och Grekland mycket kraftigt. Det visar siffror från flyktingorganisationen IOM.

Under 2016 beräknas minst fem tusen personer ha omkommit när de försökt ta sig över Medelhavet till Europa.