Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt och statsminister Stefan Löfven (S) diskuterar i EU-nämnden. Arkivbild.

Bild: Anders Selnes

Hoppa till artikelns andra spalt.

Regeringens EU-möte med alliansen retar vänstern

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt är chockad över att regeringen och alliansen har regelbundna förmöten i EU-frågor.

Inför varje EU-toppmöte besöker statsministern riksdagens EU-nämnd för att få ett politiskt mandat på mötet med de övriga stats- och regeringscheferna. Enligt Ekot träffas representanter från regeringen och allianspartierna innan EU-nämndsmötena för att diskutera. På mötena får dock Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna inte vara med.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt "är chockad" och kräver att statsminister Stefan Löfven (S) är ”öppen och ärlig” med att mötena äger rum.

– För Vänsterpartiet innebär det att vi inte kommer att vara med i viktiga diskussioner där Sveriges EU-politik avgörs. Men de här mötena hålls inför EU:s toppmöten. När de avgörande EU-mötena hålls, då går Löfven och Alliansen in i en hemlig klubb. Jag tycker att det är allvarligt att man rundar riksdagen och media, sade Sjöstedt till TT.

"Inget odemokratiskt"

Statsminister Löfvens statssekreterare Hans Dahlgren bekräftar att sådana införmöten äger rum men tillbakavisar att det handlar om att regeringen och allianspartierna gör upp om EU-frågor på förhand.

” Det är ett naturligt sätt att arbeta för en minoritetsregering. Det finns inget odemokratiskt i dessa möten och det har inte rört sig om några förhandlingar – dessa förs ju i EU-nämnden – utan endast om information”, skriver Dahlgren i ett uttalandet.

Åsa Romson (MP), ordförande i EU-nämnden, kommenterar utspelet så här.

– Sveriges åsikter i EU baseras oftast på enighet mellan alla riksdagspartier utom V och SD - det är varken hemligt eller nytt, twittrar hon och tillägger att regeringens position i EU-frågor ”självklart” bygger på en ”bred analys”.

Enligt TT ska mötena ha pågått sedan hösten 2014 då regeringskansliet hade problem i förhandlingarna inför klimatmötet i Peru.

Europaportalen har tidigare granskat oppositionen i EU-nämnden. Vänsterpartiet är nästefter Sverigedemokraterna det parti som gör flest invändningar mot regeringens EU-politik. På var åttonde fråga invänder Vänsterpartiet.