Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Två gånger under mätperioden har regeringens EU-politik fallit i EU-nämnden. Arkivbild.

Alliansen oftast nöjd med regeringens EU-politik

BRYSSEL 22 december 2016 | GRANSKNING

I en unik undersökning kan Europaportalen visa vilka EU-frågor som alliansen drivit under den rödgröna regeringen.

I riksdagens EU-nämnd bestäms den svenska linjen inför EU:s ministermöten. Eftersom regeringspartierna inte har egen majoritet i riksdagen kan övriga partier tvinga regeringen att ändra sin politik.

Europaportalen har gått genom alla protokoll från EU-nämndsmötena sedan den nuvarande regeringen tillträdde 2014 fram till i somras för att få en bild av hur de fyra allianspartiernas EU-opposition ser ut.

Fem procents motstånd

Under perioden har allianspartierna gått samman mot regeringen 37 gånger av drygt 700 granskade beslut, motsvarande fem procent av alla frågor. I övriga fall har alliansen och regeringen varit, eller efter en diskussion, blivit överens om EU-politiken.

Flera av alliansens invändningar mot regeringspolitiken har varit återkommande. Som Europaportalen visat tidigare är det ofta i toppmötes- och migrationsfrågor som oppositionen har invändningar.

Allianspartierna har bland annat förespråkat att EU ska öppna för mer arbetskraftsinvandring och då även för lågutbildade. De vill även har fler lagliga vägar in i EU för migranter och flyktingar.

Andra frågor som alliansen drivit är att medlemsländerna bör öppna sina järnvägar för privat konkurrens och att utstationeringsdirektivet inte ska reformeras.

Fällt regeringen två gånger

För att ändra den svenska EU-politiken krävs att ytterligare ett parti ställer sig bakom alliansen och därmed blir större än regeringen. Men det hör till ovanligheterna. Under mätperioden har det bara skett två gånger.

Den första gången var när alliansen tillsammans med Sverigedemokraterna tvingade regeringen att driva alliansens klimatpolitik på EU-toppmötet i oktober 2014. Den andra gången inträffade två månader senare när hela oppositionen, sex partier, stoppade regeringens förslag om att EU borde införa regler om könskvotering i styrelserna hos stora företag.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
Fackliga Brysselkontoret