Kraftverket Bełchatów i Polen som är världens näst största för fossila bränslen i världen. Arkivbild

Hoppa till artikelns andra spalt.

Klimatbud får kritik

Inför de viktiga förhandlingarna om EU:s klimatutsläppsrätter får Europaparlamentet kritik för låg ambition.

På onsdagen spikade EU-parlamentet sin ståndpunkt om handeln med utsläppsrätter – EU:s viktigaste sätt för att klimatmålen. Men många ledamöter är kritiska och anser att den inte är tillräckligt långtgående och en majoritet av de svenska Europaparlamentarikerna gick emot förslaget.

De svenska Socialdemokraterna röstade nej efter anklagelser om att högergruppen EPP med Moderaterna och Kristdemokraterna tvingat fram lägre mål än de som parlamentets miljöutskott tidigare enats om.

– EPP-gruppen visade sina sanna färger. Genom att bryta den uppgörelse som alla politiska partier gått med på innan omröstningen saboterade och urvattnade EPP de progressivas klimatdelar i förslaget, sade Jytte Guteland (S) som ansvarade för frågan i den socialdemokratiska partigruppen S&D.

Den liberala Alde-gruppen röstade ”motvilligt” för förslaget.

Annons

– Vi har tagit några steg framåt. Men om dessa åtgärder inte hjälper måste vi stå redo med ytterligare reformer på medelfristig sikt, sade Fredrick Federley (C) i en kommentar.

Den konservativa och kristdemokratiska partigruppen EPP anser att förslaget är ”balanserat”.

– Denna reform innehåller de nödvändiga incitamenten för att ytterligare minska koldioxidutsläppen och samtidigt skydda de industrisektorer som utsätts för internationell konkurrens, sade den belgiske kristdemokratiske EU-parlamentarikern Ivo Belet.

Ett av syftena med revideringen är att få upp priserna på utsläppsrätterna som företagen måste ha för att släppa ut växthusgaser. I dag anses priset alldeles för lågt för att göra det ekonomiskt lockande att minska utsläppen.

Medlemsländerna väntas i slutet av februari enas om en gemensam ståndpunkt om utsläppsrätter. Därefter väntar förhandlingar mellan de lagstiftande församlingarna ministerrådet och Europaparlamentet.