Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Till 2030 ska utsläppen av växthusgaser minskas med 40 procent jämfört med 1990. Arkivbild.

Utsläppsavgifter ska hjälpa fattiga EU-länder

16 juli 2015

EU-kommissionen minska antalet utsläpprätter för att göra det dyrare att släppa ut växthusgaser. En del av pengarna ska gå till omställning i unionens fattigare medlemsländer.

I sitt sommarpaket för energi föreslog EU-kommissionen på onsdagen nya regler för unionens system med utsläppsrätter. För att få släppa ut koldioxid måste företag ha utsläppsrätter. Men många anser att priset på dem i dag är för lågt för att nå EU-målet om 40 procent minskade utsläpp till år 2030.

Antalet utsläppsrätter som utfärdas varje år ska från och med 2021 minskas med 2,2 procent per år. Det innebär en minskning med närmare en fjärdedel mellan 2021 och 2030. Syftet är att skapa incitament för företag att satsa på förnybara bränslekällor.

EU-kommissionen vill även att de nuvarande undantagen för konkurrenskraftiga branscher ska fasas ut från de nuvarande 177 till 50. De branscher som står under utomeuropeiskt tryck och riskerar att tvingas utlokalisera sin verksamhet till länder utanför EU ska däremot få lättnader genom fler gratis utsläpprätter.

En ”innovationsfond” föreslås dit pengar från utsläppsrätterna ska gå. Dessa pengar ska sedan gå till att hjälpa unionens fattigare länder med omställningen till mer miljövänliga energikällor.

I sommarpaketet som är del av EU:s så kallade energiunion ingår även förslag på tydligare märkning av elprodukters energianvändning och göra det lättare att veta vilka produkter som är energisnåla genom en stor databas på nätet.

EU-parlamentet och medlemsländerna börjar lagstifta om förslagen efter sommaren.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret