Annons

EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos. Arkivbild.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-kommissionär: Spärra in migranter som kan avvika

EU-kommissionen uppmanar medlemsländerna att göra mer för att skicka tillbaka migranter som fått avslag på asylansökan.

Under 2015 verkställdes endast drygt en tredjedel av alla avvisningar av personer som fått avslag på sina asylansökningar i EU-länderna. Exempelvis avvisade Bulgarien ett fåtal av dem som fått avslag medan Tyskland genomförde nästan alla beslutade avvisningar. Från Sverige utvisades motsvarande drygt hälften 2015.

På torsdagen uppmanade EU-kommissionen medlemsländerna att göra mer för att skicka tillbaka dem som inte har rätt till internationellt skydd.

– Medlemsländerna ska använda möjligheten att sätta migranter i förvar om det finns risk att de avviker. De som inte har rätt till flyktingstatus måste skickas tillbaka, sade EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos.

EU:s regelverk tillåter medlemsländerna att spärra in migranter som fått avslag på sin asylansökan i upp till sex månader i de flesta fall.

Kommissionen vill även satsa motsvarande 1,9 miljarder kronor i år för att bistå medlemsländerna i avvisningarna. Medlemsländernas datasystem föreslås också samordnas bättre för att förhindra missbruk.

– Målet är att minska antalet olagliga ankomster genom att göra det klart för de migranter som inte behöver skydd och som inte har rätt till vara kvar i EU att de inte företar sig en farlig resa till Europa olagligen, sade Avramopoulos.

Snabba på omfördelning av flyktingar

Kommissionären upprepade även tidigare krav på medlemsländerna att öka mottagandet av flyktingar som ankommit Italien och Grekland. Enligt honom är alla förberedelser för att skicka flyktingar från de två länderna nu klara.

– Det finns inga ursäkter eller undanflykter längre. Det hänger helt och hållet på den politiska viljan i medlemsländerna för att genomföra det, sade Avramopoulos som på onsdagen åter skickat ett brev till alla migrationsministrar med uppmaningen att skynda på omfördelningen.

Enligt de senaste uppgifterna ha medlemsländerna omfördelat drygt 13 000 flyktingar. Från Italien och Grekland har man lovat att ta emot 100 000 asylsökande innan september.

– Det är som att ha en obetald räkning. Man måste betala den. Om medlemsländerna inte lyckas öka på omfördelningen […] och vi inte har konkreta resultat i september tvekar kommissionen inte att använda sina maktbefogenheter, sade Avramopoulos och syftade på möjligheterna att dra medlemsländerna inför EU-domstolen.