Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Storbritanniens EU-ambassadör Tim Barrow lämnar över landets utträdesansökan ur EU till Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.

EU till Storbritannien: Vi saknar er redan, adjö

BRYSSEL 29 mars 2017 | Artikel 50 är utlöst

Nedräkningen för det brittiska EU-utträdet har inletts.

Storbritanniens EU-ambassadör Tim Barrow lämnade på onsdagseftermiddagen över landets utträdesansökan ur EU till Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.

– Det finns ingen anledning att låtsas att detta är en lycklig dag. Varken i Bryssel eller i London, sade Tusk i ett kort uttalande efter att ansökan lämnats in.

Han tillade dock att det finns något positivt med brexit – att de övriga medlemsländerna blivit mer målmedvetna och enade.

– Vi har ett starkt mandat att skydda de 27:s intresse. Det handlar om skadekontroll, att minimera kostnaderna för EU-medborgare, företag och medlemsländer, sade Tusk som tillade att han kommer göra allt för att detta ska uppnås.

– Vi saknar er redan. Tack och adjö, avslutade Tusk sitt uttalande.

May försonligare

Samtidigt i London höll premiärminister Theresa May ett anförande inför parlamentet. 

– Detta är ett historiskt tillfälle som det inte finns någon återvändo från, slog hon fast men höll en mer försonligt ton än i tidigare brexittal och medgav att Storbritannien kommer att tappa i inflytande när landet lämnar EU.

– Vi förstår att det kommer att bli konsekvenser för Storbritannien. Vi vet att vi kommer att förlora inflytande över regler som påverkar den europeiska ekonomin. Vi vet att brittiska företag som handlar med EU kommer tvingas följa regler från institutioner som vi inte längre tillhör, sade May som tillade att ”regeringen har en tydlig plan för landet”.

Premiärminister May sade sig vilja ha ett ”djupt och speciellt partnerskap” med EU både inom säkerhets- och ekonomiskt samarbete och att förhandlingarna bör vara så ordnade som möjligt.

Löfven beklagar men vill ha goda förbindelser

Statsminister Stefan Löfven (S) beklagar att britterna lämnar med välkomnar samtidigt "den konstruktiva ansatsen" i Mays brev.

– Jag vill se ordnade och resultatinriktade förhandlingar och att vi även efter utträdet får ett så bra och gynnsamt förhållande till Storbritannien som möjligt, sade Löfven i ett uttalande och radade upp viktiga förhandlingsmål för Sverige.

– [Det] är att vi får en bra finansiell överenskommelse där britterna betalar för gjorda åtaganden och en bra lösning när det gäller de EU-medborgare som utnyttjat sin rätt att bosätta sig i Storbritannien och vice versa. I den framtida relationen mellan EU och Storbritannien vill vi ha så goda handelsförbindelser som möjligt och ett fortsatt gott samarbete på andra områden, till exempel i säkerhetsfrågor, sade statsminister Stefan Löfven.

På fredag ska Tusk presentera sitt förslag på riktlinjer inför förhandlingarna. Dessa ska sedan diskuteras och enas kring vid ett EU-toppmöte 29 april.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Mer fakta

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret