Storbritanniens premiärminister Theresa May träffar Skottlands förstaminister Nicola Sturgeon. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

London stänger dörren för snar skotsk folkomröstning

Den brittiska regeringen säger nej till det skotska kravet på en ny självständighetsomröstning innan Storbritannien förhandlat klart sitt EU-utträde.

Det skotska regionparlamentet röstade på tisdagen med siffrorna 69 mot 59 för att hålla en ny folkomröstning om självständighet från Storbritannien. Motiveringen till att åter rösta om förhållandet till London är att Storbritannien kommer lämna EU – något som skottarna röstade nej till vid brexitomröstningen förra året.

– Skottlands invånare borde ha rätten att välja mellan brexit – möjligen en mycket hård brexit – eller att bli ett självständigt land, sade den skotska regionledaren, förstaminister Nicola Sturgeon, i samband med omröstning

Sturgeon, vill att folkomröstningen ska äga rum mellan nästa höst och våren 2019. Det har dock regeringen i London, som måste ge folkomröstningen sitt godkännande, motsatt sig och ser att den äger rum efter att Storbritannien lämnat EU, alltså troligen efter 29 mars 2019.

“Måste veta vad de röstar om”

Premiärminister Theresa Mays Skottlandsminister David Mundell säger till BBC att skottarna inte vet vad de röstar om innan Storbritanniens EU-utträde är färdigförhandlat.

– Det vore helt enkelt inte rättvist att hålla en folkomröstning under brexitprocessen. Folk måste veta vad valet står mellan om det blir en folkomröstning. Det är därför vi säger nej nu, vi kommer inte ingå i några förhandlingar [om en folkomröstning] innan brexitprocessen är klar, sade Mundell som istället uppmanade till samarbete i brexitförhandlingarna.

Under tisdagens omröstning stöddes även ett förslag om att även 16–17-åringar och EU-medborgare i Skottland ska får rösta vid en eventuell folkomröstning.

Opinionen mot

När skottarna senast röstade om självständighet, 2014, segrade dem som ville vara kvar i Storbritannien med drygt 55 procent av rösterna. De senaste opinionsundersökningarna pekar mot att en majoritet fortsatt är mot självständighet.

Förstaminister Sturgeon väntas lämna in den formella begäran att hålla en folkomröstning hos den brittiska regeringen inom några dagar, enligt The Scotsman.