Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
De tyska socialdemokraternas nye ledare Martin Schulz. Arkivbild.

Tysk utmanare fick hundra procents stöd

BRYSSEL 20 mars 2017

När förbundskansler Angela Merkels svåraste motståndare i hösten val Martin Schulz utsågs till de tyska socialdemokraternas ledare fick han alla röster på partikongressen.

Martin Schulz fick 605 av de 605 giltiga rösterna vid söndagens extrainsatta partikongress för socialdemokratiska SPD, rapporterar FAZ. Ett resultat som slår de tidigare populära tyska s-ledarna Willy Brandt och Kurt Schumacher.

– Jag tror att detta resultat är upptakten på erövringen av förbundskansliet, sade Schulz efter omröstningen.

I en intervju med ARD efter omröstning sade sig Schulz vara överraskad över resultatet

Den tidigare EU-parlamentstalmannen Schulz har fungerat som draglok för de tyska socialdemokraterna inför parlamentsvalet 24 september. Under förre partiledaren Sigmar Gabriel stöddes partiet av drygt 20 procent av väljarna. Med Schulz som förbundskanslerkandidat har SPD i vissa opinionsundersökningar till och med gått om Angela Merkels kristdemokrater med drygt 30 procent av stödet.

Tyskland har sedan 2005 letts av förbundskansler Merkel men socialdemokratiska SPD ingår sedan senaste parlamentsvalet 2013 i en bred koalitionsregering med kristdemokraterna.

Schulz har nyligen träffat ledarna för vänsterpartistiska Die Linke och miljöpartiet Die Grüne för att sondera terrängen för en eventuell koalitionsregering, uppger Berliner Zeitung.

Martin Schulz har hittills bland annat drivit frågor som att göra om i landets a-kassa och mot högerpopulism. Men partiets valprogram väntas först i mitten av juni.

Det första testet för Schulz socialdemokrater sker redan på söndag då den västliga delstaten Saarland, ett traditionellt fäste för kristdemokrater, ska välja nytt regionparlament. Valtemperaturen stiger ytterligare 14 maj då Tysklands folkrikaste delstat Nordrhein-Westfalen ska välja sitt parlament.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret